HMS REVENGE

Opisy budowy jednostek żaglowych
Arco

O:HMS REVENGE

Post autor: Arco »

Witajcie,
prace w stoczni spowolniły się diametralnie, powód - ONA, wróciła do mnie i nie mamc zasu na nic. O kim mowa, oczywiście o Sesji Poprawkowej...

Dziś w ramach szybkiej piłki poszedłem i przykleiłem po dość długim rozmyślaniu 1 odbojnicę. Jest to swoistego rodzaju fałszywka która ma mi posłużyć do wyrysowania lini dział, później zostanie usunięta i zastępiona czereśniową. Dziwactwo to wynika z:

a) braku doświadczenia z przyklejaniem odbojnic
b) brakiem listewek czereśniowych w zadowalającej ilości
c) brakiem dobrej maszyny by równo bez pilników przyciąć szerokość z 5 na 2 mm
d) brakiem czasu do walki z cięciem

Wcześniej w ramach rozmów z Ryszardem dokonałem małej modyfikacji barierki - wiem że nie wygląda to na 1 rzut oka wspaniale, ale będzie ok.

Na koniec prosiłbym wszystkich doświadczonych kogowiczów o skomentowanie mojej odbojnicy, czy ma dobre kąty, czy jest ok itd gdyż to mój 1 raz przed którym broniłem się dość długo.

pozdrawiam

Arco
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Arco napisał:
Wcześniej w ramach rozmów z Ryszardem dokonałem małej modyfikacji barierki - wiem że nie wygląda to na 1 rzut oka wspaniale, ale będzie ok.

Na koniec prosiłbym wszystkich doświadczonych kogowiczów o skomentowanie mojej odbojnicy, czy ma dobre kąty, czy jest ok itd gdyż to mój 1 raz przed którym broniłem się dość długo.

No już sobie sam odpowiedziałeś - nie wygląda dobrze, ale przecież będzie ok ;]
Komentował nie będę, bo chyba i nie ma po co jedenej listeweczki. Ale radziłbym dokładnie przyjrzeć sięrelacji kolegi Kazimierza "Kagra" z jego Galeony, popatrzeć na Wodnika Jurka Bina, obejrzeć relacje z budowy Smoków, przemyśleć parę rzeczy i spróbować:
po pierwsze wyciąć porządnie szkielet, bo to podstawa pracy,
po drugie - wypełnić go dobrym materiałem, coby się pinezki trzymały,
po trzecie zainwestować w poszycie dwuwarstwowe - pierwsze listewki, drugie fornir,
po czwarte - za te 100-150 złotych kupić piłęna allegro i tarczę do cięcia listewek, bo bez narzędzi to daleko nie pojedziesz, no chyba że:
po piąte - zajrzeć na sklepik kogowy i dogadać z Mirkiem ile i czego potrzebujesz,

i dopiero wtedy, mając plany, dobrą dokumentację, narzędzia i materiały można zacząć tej klasy model.
I nie martwić sięczy tymczasowa odbojnica ma ładne kąty, ale raczej o to co to są za zęby szczerzące się z pierwszego zdjęcia postu powyżej ;]

To nie krytyka, sam jestem początkujący, to tylko dobre rady i refleksje które nasżły mnie w czasie moich prób modelarskich. Zdecydowanie stwierdzam, że czasem lepiej zacząć coś z pokorą jeszcze raz słuchając rad kolegów, a nie zapewniać wszystkich dookoła i siebie samego, ze dobrze nie jest ale będzie ok ;]
Arco

Fajnie, fajnie wszystko rozumiem, tylko po co mi to piszesz?

Wręgi wycięte prawidłowo, wypełnienie bardzo dobrym świerkiem, zęby będą wyglądać bdb bo będa oklejone fornirem, od góry przyjdzie poręcz i deksa - zgodnie z instrukcjami kolegi Ryszarda.

Dlatego naprawdę, nie wem po co piszesz to wszystko, wystarczyło przestudiować relacje, a odpowiedział byś sobie sam na 80% własnych spostrzeżeń.

I najlepszy kwiatek, poszucie jest 2 warstwowe :lol: :lol: :lol: dokładnie jak u Kagry, z tą różnicą że u mnie przyjdzie fornir.

Ponawiam pytanie, jak wam się widzą kąty na odbojnicy??

Ps> I bartes żeby nie było, nie jestem zły, ani nic z tych rzeczy, mogłeś tylko najpierw przemyśleć wypowiedź.

Arco
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Arco napisał:

Arco napisał:
Fajnie, fajnie wszystko rozumiem, tylko po co mi to piszesz?

No masz rację, nie wiem po co to wszystko pisałem. Przepraszam. Zatem wracając do tematu:

Arco napisał:
Ponawiam pytanie, jak wam się widzą kąty na odbojnicy??

Bardzo ładne kąty. Od razu nadały modelowi charakteru i tej, no - duszy. Wszystko cieszy oczy, a najbardziej kąty odbojnicy. Podziwiam je.

Już więcej nic w tym temacie nie piszę. Bo i po co. W końcu po pierwsze chcesz pochwał a nie krytyki, a po drugie widzę po prześledzeniu dokładnym Twojej relacji, że porad ewentualnie słuchasz od naprawdę doświadczonych kolegów a nie takich cieniasów jak ja, co to dżonki robią.

Mimo wszystko jednak powodzenia i relację będę śledził jak pozwolisz, ciekawym dokąd model zawędruje.
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Nie przeglądałem twoje relacji więc nie wiem czy robisz z planów czy z głowy ,jeśli z planów to nie pytaj kolegów czy kąt odbojnicy jest prawidłowy tylko wyznacz przebieg zgodnie z planami. Ja nie mam planów tego galeonu a nawet jak bym miał to na podstawie fotki nikt ci nie powie czy prawidłowo ułożyłeś listewkę czy nie. Miłego grzebania w drewnie.
Pozdrawiam!!!
Arco

bartes123 napisał:

Już więcej nic w tym temacie nie piszę. Bo i po co. W końcu po pierwsze chcesz pochwał a nie krytyki, a po drugie widzę po prześledzeniu dokładnym Twojej relacji, że porad ewentualnie słuchasz od naprawdę doświadczonych kolegów a nie takich cieniasów jak ja, co to dżonki robią.

Konstruktywna krytyka, a pisanie byle czego, by tylko wyżyć się artystycznie jest bezsensowne. Krytyka polega na napisaniu To mi się nie podoba, ja bym zrobił to tak, tak tak czy tak, twoja natomiast wyglądała - to jest be, to też to też ja bym użył 2 poszyć - mniejsza z tym że są 2 :woohoo: :woohoo: :woohoo: To ma być krytyka konstruktywna? Widziałem wszystkie twoje wczorajsze posty, i jakoś nie napisałeś nikomu nic konstruktywnego, ja sobie nie pozwole by ktoś komu słoń nadepnął na nogę deptał mi relację tylko dlatego że ma "lepszy" dzień...

Spójrz na Zbyszka, któremu dziękuje za NORMLANEGO posta, napisałał swoje, jak wg niego to wszystko wygląda, bez zbędnych ogródek i kulturalnym tonie...

Arco
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Zanim zamontujesz odbojnik powinieneś wykonać otwory pod armaty .Potem wykonanie ich będzie bardzo trudne.Chyba że planujesz usunąć tylko poszycie w miejscu otworu zaczernić i wstawić końcówkę armaty.Ja wykonuję tylko jedno poszycie.Odbojnik daję gruby tak ze wystaje nad poszycie .Listwy poszycia przyklejam w dół i górę.Nie zapomnij o czernieniu krawędzi styku poszycia.Kleję Wikolem i smaruję tez krawędzie styku listew.R.
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zbyszek napisał:
... nie wiem czy robisz z planów czy z głowy ....

Mówiąc szczerze to też nie wiem co masz za plany.
Pokusiłem się o porównanie twojego szkieletu
z planem z Shipyarda nr16.
To jakby dwa rożne modele. Niby kształty podobne,
ale szkic rozmieszczenia furt ma się nijak do planu.

Nie wiem co Ci poradzić.
Furty działowe możesz zrobić zamknięte,
ale pozostałe elementy.
Osobiście to wolałbym robić ten z Shipyardu
z kartonu i forniru.

P.S. A na Bartka nie masz się co obrażać, bo ma trochę racji w tym co napisał.
Listwę trzeba było przykleić od stewy dziobowej a nie przypiąć
na chybił trafił i pytać co o tym się sądzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Arco

Witaj Romku,
bartek ma troche racji ale i nie ma, mniejsza z tym.

Ja buduje swój model w oparciu o zestaw Igry made in Czechoslovakia, budowę podpieram darmowymi planami z pewnej ruskiej stony i oczywiście Shipyardem. Zauważ że w moim modelu "Revenge" ma 6 "nadodbojnicowych" furt działowych, tak samo na "ruskich" planach, w Mirkowym sklepie Galeon Elizabetański ma 5:

Obrazek

W Shipyardzie co prawda również mamy 6, ale np dziobowych dział poniżej lini odbojnicy mamy 2 plus jedno na samym końcu na dole.

Co do zamysłów, pomysłów itd to buduje model który akurat miałem, próbując wyciągnąć z niego co się da najlepszego. Ogólnie między planami, a Shipyardem są kolosalne różnice w wielu miejscach, kolejnym przykładem są działa rufowe - w Shipyardzie 4, u pozostałych 2...

Dlatego najważniejsze dla mnie było zrobienie wmiare dobrej odbojnicy bo ona wykreśli linie do "ilości dział. A co do strzałki po prawej która pokazuje niedokończoną odbojnicę, jest to świadomy manewr bo w tamtym miejscu jest jej załamanie i dalsza część idzie nieco wyżej.

A i jeszcze jedno, model Shipyardu jest w skali 1:96, mój w 1:100, niby nic ale jednak widać.

Bądź tu mądry i pisz wiersze...

Dodam może jeszcze że moje "dziobowe" furty przychodzą nieco niżej i nie są w 1 lini z tą wesoła "6".
Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Arco napisał:

Dlatego najważniejsze dla mnie było zrobienie wmiare dobrej odbojnicy bo ona wykreśli linie do "ilości dział.

Jak masz plany to nie widzę problemu w poprowadzeniu odbojnic.
Ja według swoich planów zrobiłbym tak.
....I ta Twoja odbojnica prawie się pokrywa z planem Schipyard.
Prawie bo masz jednak płaski pokład.

Mniejsza z tym, do roboty....

Obrazek
ODPOWIEDZ