szebeka

Opisy budowy jednostek żaglowych
pixi116

O:szebeka

Post autor: pixi116 »

Oto wszystkie wiosła. Z lewej dwa wiosła już zrobione, zabejcowane ( 132 DĄB RUSTIKAL ) i polakierowane dwa razy. Reszta to jeszcze nieoszlifowane lecz zgrubny kształt jest wycięty. Dziś zamierzam je dokończyć.:)
Obrazek
Tomek
pixi116

Po prawej już widać wszlifowane i zabejcowane zaś po lewej skończone wiosła. Zastanawiam się jak zrobić drógą część wiosła znajdującą się od strony pokładu. Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.:blink:
Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Pixi czy Ty tych wioseł nie zrobiłeś czasem za krótkich? to znaczy zamierzasz je robić z dwóch części? Bo jak tak, to ja bym zaczął od nowa i strugał z jednego kawałka. Nie wzoruj się w sposób "dosłowny" na wycinance.
pixi116

Tak wiosła będą składać sie z dwuch części. Nie bede robil juz ich od nowa bo były bardzo czasochłonne, a poza tym mam dwa inne argumenty. Po pierwsze uchwyty na ręce są jaśniejsze wiec zrobie je z drewna ramin a po drugie bedzie to mocowanie z burtą. We wiośle i w drugiej części wywierce mała dziurkę i połącze całość z burtą malutkim kolkiem i klejem mocując do statku.
Tomek
pixi116

Oto plan drogiej części wiosła wykonany przeze mnie na podstawie paru zdjęć i wycinanki. Według tego schematu zamierzam wykonać wiosło. A gdybym jeszcze wykonał je w całości nie mogl bym przełożyć ich przez burtę.
Obrazek
Tomek
pixi116

Oto skończone wiosło, pozostaje mi aby dokończyć resztę…:S
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomek
pixi116

I jeszcze jedno zdjęcie porównawcze z planami.
Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

Witaj;

Coś mi nie pasuje w tych wiosłach...
Czy pióro wiosła nie powinno być prostopadłe (albo pod kątem min. 60st) do płaszczyzny uchwytów?
Zmontowane w sposób jaki pokazałeś na zdjęciach, wiosła ślizgały by się po wodzie zamiast stawać opór.
Wioślarze ciągnęli wiosło do siebie trzymając za uchwyty, które były mniej więcej w płaszczyźnie poziomej (równoległej do płaszczyzny pokładu).
Pióro nie powinno być więc równoległe do ich położenia...
Wydaje mi się, że widać to wyraźnie na tym rysunku (O.Curti "Modelli Navali":

Obrazek

Tomek
pixi116

Tak, dzięki bardzo za skorygowanie, wiosła jeszcze nie skleiłem, chciałem pokazać jak będzie całość wyglądała. Ale teraz będę wiedział jak je złożyć i przymocować do gotowego pokładu.
Obrazek
Tomek
pixi116

Witam państwa ponownie.:) Przez ostatni okres nie miałem możliwości robienia modelu, jednak w miarę możliwości będę kontynuował relacje. Na początek zdjęcia wszystkich 18 wioseł gotowych do późniejszego montażu.
Obrazek
Obrazek
Tomek
ODPOWIEDZ