Santisima Trinidad /amator

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gruby0606

O:Santisima Trinidad / amator

Post autor: gruby0606 »

a panowie może z was ktoś używa takiego czego tzn napewno ktore bedzie lepsze ???

http://allegro.pl/item1182055868_antilope_niqua_mini_wiertarka_furkadelko_sprezy.html

czy

http://allegro.pl/item1182546059_wiertarka_furkadelko_duze_czarne.html
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: space85 »

Nie martw się wydawnictwo na pewno nie dało za dużo:D Możesz być pewny:) Miałem to szczęście lub może pecha że zabrakło mi kilka sztuk i musiałem myśleć co dalej z tym robić.
Co do tych burt to możesz na tym etapie jeszcze coś zaradzić tak aby było prosto. patrząc na zdjęcie zrobione z góry widać lekkie pofałdowania. Poszycie powinno iść prosto. Tam gdzie uważasz można dołożyć listewek w miejscach wklęsłych i zeszlifować je do odpowiedniego rozmiaru.
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Trafieś na ten zestaw wreg gdzie te dwie skopane dosylali ponownie jesli sie miało prenumereate. Po tej akcj zrezygnowalem ze zbierania i kupilem zestaw Occre Taniej i duże plany.
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: space85 »

też sobie przypominam teraz, że miałem ten sam problem z wręgami. DA przepraszało oczywiście i dosłało dobre wręgi. Z tego co pamiętam to dwie były identyczne.
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Michał, powinno Ci pozostać materiału , to co pokazujesz w woreczkach to bardzo dużo masz jeszcze. Okręt od połowy w górę jest pokrywany jasnymi listwami. Szerokość listew 5mm to jest szerokość z naddatkiem. Jeśli ktoś chce okleić całą szerokością, to na pewno zostanie, jeśli ktoś zwęży do proporcjonalniej szerokości to będzie na "styk" .
Co do wręg , temat był wałkowany - faktycznie dwie wręgi były takie same a powodem byli Hiszpanie - taki błąd popełnili i takie komplety przysłali do nas. Ludzie , którzy pakują numery i wysyłają do prenumeratorów czy do kiosków w wolnej sprzedaży nie mogli wiedzieć o tym, z resztą nie są od kontroli jakości. Kto kupował w kiosku , mógł także złożyć reklamacje i zadzwonić do DA lub napisać. Tylko trzeba było chcieć.
Wklęśnięcie najlepiej uzupełnić naklejając paski dowolnego forniru .
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
gruby0606

no moj zestaw liczacy 55 nr DeA który posiadam (odkupiony za 200 zł ) niestety nie posiadał zadnej informacji na temat wręg :( a po zlozeniu szkieletu dopiero trafilem na koge :( myśłem ze mam wszytko ok bo czytałem ze nie wszystkich nr sie pomylili (chyba) ale coż bład da sie naprawic jescze poki co :)

troszeczkę na przed ostatniej wrędze pod szlifowałem na 3 od konca podkleiłem dwie deseczki forniru zestawowego :) no i wyszło coś takiego....
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Michał
jelo_86

Post autor: jelo_86 »

Witam

Ja używam tę drugą wiertarkę, zakupiłem ją w kogowym sklepiku (firmy Amati). Jedynym zastrzeżeniem są luzy przy wierceniu, tzn ta spirala metalowa nie jest idealnie dopasowana do tego czarnego uchwytu (chyba ze względów konstrukcyjnych, aby możliwe było dosyć łatwe "kręcenie"), przez co trzeba się postarać żeby równo zacząć wiercić oraz żeby zachować odpowiednie piony. Jak na ręczną wiertarkę do naszego hobby jest dobra.
Choć na Twoim miejscu rozważyłbym zakup taniej miniszlifierki w casto albo tym podobne. Niewiele drożej a masz już coś bardziej uniwersalnego. Chociaż trzeba było by się dowiedzieć jak z żywotnością takich narzędzi.
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Michał, obaj sfrajerowaliśmy się, bo mogłeś zrobić to jeszcze lepiej używając jako wzorca zewnętrznego obrysu wręgi plus grubość listewek poszycia
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
gruby0606

no niestety emilius i tak czasem bywa :( ale cóż żyje się dalej :) zacząłem deskowanie burt (od wewnątrz) górnego pokładu .

Obrazek

i tutaj mam małe pytanie do was koledzy nie wiem czy w takich jednostkach jak santisima itp bylo to robione a mianowicie na burtach poscilem juz deskowanie wzdłuż burty i teraz tak myslalem zeby porobic z forinru jescze deseczki poprzeczne takie jak widać na zjdeciu poniżej w plastikowym żaglowcu... oczywicie tez te deseczki byly by w troche ciemniejszym odcieniu ...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Na co te poprzeczki? Deskowanie było z obu stron wręg i nie nie wychodziło na wierzch
ODPOWIEDZ