Papegojan
- mirek
Re: Papegojan
Tak nie skoromnie przyponę Twoją wypowiedź z 06.07.2010 r. przeczytaj i posyp głowe popiołem 

Pozdrawiam Mirek Rybus
- mirek
To Twoja wypowiedź Mati : Dziękuję Panie Mirku.... miło słyszeć
1:48... na pewno byłby całkiem niezły z niego potwór
(76 cm
) muszę to rozważyć... teraz stanęło na skali coś koło 1:64... na razie szukam miejsca gdzie mógłbym zeskanować model... ale ceny skanowania A3 trochę mnie zaniepokoiły... ok. 5-6 zł za stronę (WTF!!) trochę przegięcie... ale innej opcji nie mam
"ale żeś Pan, Panie Mirku podkusił tą skalą... " :laugh:

Pozdrawiam Mirek Rybus
- Mirek77
Mati idziesz w jakość wykonania, nie ilość. Mi tej zalety brakuje i nie umiem tego zmienić. Olinowanie doskonałe 

- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Panie Mirku jak to się mówi... apetyt rośnie w miarę jedzenia... jak bym miał gdzie trzymać to mógłbym budować w 1:36 albo i nawet w 1:24
ale z moim tempem to pewnie skończyłbym model koło sześćdziesiątki
Dzięki Mirek
...coś tam wyjdzie a czasem coś nie
Pozdrawiam
Mateusz

Dzięki Mirek

...coś tam wyjdzie a czasem coś nie

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Witam,
Można powiedzieć, że pierwszy poziom olinowania stałego został zakończony.
Sztagi powiązane.
Teraz powoli przenoszę się na piętro
Sztag fokmasztu 1.35mm
Gammoning
Pozdrawiam
Mateusz
Można powiedzieć, że pierwszy poziom olinowania stałego został zakończony.
Sztagi powiązane.
Teraz powoli przenoszę się na piętro

Sztag fokmasztu 1.35mm
Gammoning
Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- mati
Witam,
Kolejna porcja sznureczków i tym podobnych
Na chwilę obecną pojedynkuję się z wantami marsów oraz górnymi sztagami.
Jednocześnie wykonuję pewne detale, które będą na obecnym etapie łatwiejsze do zamontowania np: fał rei, bloczki gordingów oraz nok-gordingów wiszących na sztagu oraz lina podtrzymująca (zabezpieczająca) stengi masztu.
Reja oczywiście wisi sobie tylko testowo do wstępnego ustawienia fału
No i przenoszę zabawę na fokmaszt, gdyż tam cały ten setup jest identyczny tylko średnice lin i bloków nieco mniejsze
Pozdrawiam
Mateusz
Kolejna porcja sznureczków i tym podobnych

Na chwilę obecną pojedynkuję się z wantami marsów oraz górnymi sztagami.
Jednocześnie wykonuję pewne detale, które będą na obecnym etapie łatwiejsze do zamontowania np: fał rei, bloczki gordingów oraz nok-gordingów wiszących na sztagu oraz lina podtrzymująca (zabezpieczająca) stengi masztu.
Reja oczywiście wisi sobie tylko testowo do wstępnego ustawienia fału

No i przenoszę zabawę na fokmaszt, gdyż tam cały ten setup jest identyczny tylko średnice lin i bloków nieco mniejsze

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- mati
Witam,
Dopadła mnie modelarska niemoc i długo się nic nie działo
...ale wracam do gry
Pajęczynki ciąg dalszy.
Z racji tego, iż staram się maksymalnie zrujnować sobie zdrowie psychiczne poprzez oddanie jak największej ilości detali, proces wiązania lineczek postępuje dość wolno
Z olinowania stałego brakuje jeszcze futtock shrouds, czyli podwantek.
Z bólem, ale udało mi się powiązać większość bloczków na sztagach.
Fał oraz lina podtrzymująca stengę fokmasztu również na swoim miejscu.
Myślę, że wypadałoby w końcu ostatecznie naciągnąć całe olinowanie stałe
Grotsztag otrzymał swój wieloramiennik (crowfoot).
Dla zainteresowanych, ta ciekawa cześć takielunku służyła, aby żagiel nie podchodził pod mars (bocianie gniazdo).
I na chwilę obecną model prezentuję się tak:
Pozdrawiam
Mateusz
Dopadła mnie modelarska niemoc i długo się nic nie działo

...ale wracam do gry

Pajęczynki ciąg dalszy.
Z racji tego, iż staram się maksymalnie zrujnować sobie zdrowie psychiczne poprzez oddanie jak największej ilości detali, proces wiązania lineczek postępuje dość wolno

Z olinowania stałego brakuje jeszcze futtock shrouds, czyli podwantek.
Z bólem, ale udało mi się powiązać większość bloczków na sztagach.
Fał oraz lina podtrzymująca stengę fokmasztu również na swoim miejscu.
Myślę, że wypadałoby w końcu ostatecznie naciągnąć całe olinowanie stałe

Grotsztag otrzymał swój wieloramiennik (crowfoot).
Dla zainteresowanych, ta ciekawa cześć takielunku służyła, aby żagiel nie podchodził pod mars (bocianie gniazdo).
I na chwilę obecną model prezentuję się tak:
Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
-
- Lokalizacja: {"name":"Cz\u0119stochowa","desc":"Cz\u0119stochowa,powiat cz\u0119stochowski,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.8089997",&
Cudny jest. Podziwiam ogrom pracy.
Szkoda i to tylko moje zdanie że nie zdecydowaleś się go pomalować jak pływał w rzeczywistości.
Wybacz mi proszę. Wiem że drewno to materiał szlachetny. Poprostu chodzi mi o realizm. Zboczenie moje
Szkoda i to tylko moje zdanie że nie zdecydowaleś się go pomalować jak pływał w rzeczywistości.
Wybacz mi proszę. Wiem że drewno to materiał szlachetny. Poprostu chodzi mi o realizm. Zboczenie moje
- dali
Zacytuje samego Mateusza
"Będę miał dopiero stres jak trzeba będzie położyć poszycie... żal zepsuć choć najmniejszy kawałek listewki...
"
No i nic nie zepsuł !, Papegojan mistrzostwo świata.
Pozdrawiam Piotrek
"Będę miał dopiero stres jak trzeba będzie położyć poszycie... żal zepsuć choć najmniejszy kawałek listewki...

No i nic nie zepsuł !, Papegojan mistrzostwo świata.
Tylko Premier Mateusz wie jak naprawdę był malowany Pepegojan.

Pozdrawiam Piotrek
- mati