Papegojan

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Xivok

O:Papegojan 1:48

Post autor: Xivok »

no bardzo ładnie wychodzi :)

pokładzik pięknie się prezentuje, a już ten widok razem ze ścianką bardzo ładny...

nie wiem czy wycinanka przewiduje drzwi czy nie, ale jeśli będzie wnętrze tak trochę widoczne jak obecnie to przewidujesz coś do środka ?

i pytanie mam takie... dlaczego te listwy (z ostatnich dwóch zdjęć) mocowane są ukośnie ? w paru modelach z tego forum już to widziałem i zastanawiam się jaki to miało cel w realnym okręcie ? jeśli oczywiście jakiś był poza estetyką

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Drzwi oczywiście będą... :)
Co do wyposażenia.... ?? Nie wiem... może zrobię jakiś stół, krzesła, mapę... się zobaczy.
W trakcie budowy podejmę decyzję czy wykonać dodatkowe wyposażenie np. przy działach... ale raczej coś będę tworzył... co by tchnąć trochę życia w okręt...

Pytałeś o rufę... przyznam się bez bicia, że nie wiem ;)
Przypuszczam, że takie skośne kładzenie desek było zabiegiem estetycznym... choć może pełniło funkcję wzmocnienia... nie wiem, ale może któryś z kolegów kogowiczów zna odpowiedź na to pytanie... w wielu przypadkach wątpliwości rozwiewa pan Aleksinski....
The world is yours...
BANDI

Post autor: BANDI »

Świetnie to wychodzi !!:woohoo: .
mam pytanie o klej , pisałeś że to patex możesz napisać coś bliżej na temat tego kleju chodzi mi o to który to z patex-ów.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Zamiast szyb masz wstawioną siateczkę.Można w prosty sposób uzyskać ciekawy efekt.Weź kawałeczek siateczki ściśnij w płaskim imadle tak żeby skrzyżowanie drutów uległo spłaszczeniu ,potem zanurz w gęstym Caponie , wyciągnij i wysusz.Powstanie szybka witrażowa .Warto spróbować bo model robisz bardzo starannie.R
BANDI

Post autor: BANDI »

Jesli tam są szybki to do tej siatki polecał bym to:

http://www.microscale.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=MI-9&Category_Code=FINPROD&Product_Count=3

Wystarczy ,,pomalować,, siatkę i po wyschnięciu mamy okienka(kapon jednak może nie poradzić ;) )
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Bandi... ja używam kleju Pattex Moment (Universal Classic) obie powierzchnie, przeznaczone do klejenia pokrywasz cienką warstwą Pattexu czekasz ok. 10 min i kleisz.... jest to bardzo dobry klej, bardzo mocny i nie brudzi... kleje nim prawie cały model... używam również Pattexu S.O.S. Power Gel (CA w żelu), zaletą jest że nie rozlewa się jak zwykły CA... przetestuj te kleje, będziesz bardzo zadowolony.

Co do siatek w oknach to Panowie wyprzedzacie moje posty... sitaka jest umieszczona na sucho, bez kleju, w ramach przymiarki.... chciałem poruszyć tą kwestię jak wykonać oszklenie podobne do witrażowego... Bandi podałeś linka do Mikro Kristala wcześniej o tym specyfiku czytałem i dlatego go kupiłem... zobaczymy co z tego wyjdzie...

Dziękuję za pochwały... chce zrobić model na jak dla mnie najwyższym poziomie... modelarstwo to moja pasja... dlatego wkładam w to serce... bo nie ma nic piękniejszego jak możliwość podziwiana zbudowanego przez siebie modelu...
The world is yours...
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

mati086 napisał:

Wyciąłem ambrazury... i od razu mam gotowe klapy... z odpowiednim układem desek

Obrazek

Raczej takiego układu na klapach furt działowych nie było. Zrezygnuj z tego.Zaś co do"skośnych" dech pawęży,to wynika z konstrukcji:
a) układu belek "szkieletu" pod poszyciem
b) skośne, a nie poziome ułożenie jest mocniejsze- kopnięcie fali w pupę musiało boleć, przy poziomym ułożeniu jest dużo słabsze- jest tendencja do wyginania się w łuk

A właściwie dlaczego, relacja jest w "fornirach", a nie w "dechach"? Wszechmogące Mody, zróbcie migrację jak autor i jeden z podglądaczy prosi;)
Awatar użytkownika
mati

Adam dzięki za zabranie "głosu" w sprawie skośnie kładzionych desek na pawęży.
Więc moja droga dedukcji była prawidłowa... pełniło to rolę wzmocnienia ;)

O kolejną szkutniczą informacje bogatszy :)

Furty zostaną zrobione osobno... prawidłowo ;)

Model pierwotnie miał być fornirowy... teraz już na pewno nie będzie, więc jeżeli moderatornia się zgodzi to poproszę o przeniesienie do odpowiedniejszego działu.
The world is yours...
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

oksal napisał:
...
Raczej takiego układu na klapach furt działowych nie było.
...

Szukam jakie powinno być i znalazłem układ desek na klapach poziomy (w większości rysunków i modeli jakie widziałem szukając odpowiedzi) i pionowy (na fotce z książki Prins Willem).

Obrazek
dodaję rys pionu, żeby nie być gołosłownym, ale jak powinno być, to ja już sam nie wiem :(

...
A właściwie dlaczego, relacja jest w "fornirach", a nie w "dechach"? Wszechmogące Mody, zróbcie migrację jak autor i jeden z podglądaczy prosi;)
...

Kartonach i fornirach. Może dlatego, że szkielet i pokłady są z kartonu, a działu kartonowo - dechowego nie mamy ;)
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
mati

Dzięki Karol za fotkę...

Kartonach i fornirach. Może dlatego, że szkielet i pokłady są z kartonu, a działu kartonowo - dechowego nie mamy ;)

Też prawda :) trzeba założyć :P :P

Pozdrawiam
The world is yours...
ODPOWIEDZ