HMS Royal William 1719

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

O:HMS Royal William 1719

Post autor: oksal »

Wlasnie Karol o taką fotkę chodzi- skorupa powinna być w miarę profilowana jak te wręgi na przekroju no i odpowiednio dobrana grubość poszycia. Czyli w skali 1:64 muszę schodzić z około 3mm do 1. W skali 1:48 grubość dech poszycia jest odpowiednio większa. Dawanie forniru nie jest dobrym wyjściem, a w skali 1:48 to już jest poważny błąd. W tym punkcie należy dyskutować a nie o majtach i pancernikach:laugh:
Awatar użytkownika
oksal

Jadę z drugim fałszywym poszyciem. Teraz zacząłem od krawędzi nadburcia w kierunku stępki- pierwsze poszycie kładłem od stępki w górę. Jedno z drugim na pewno będzie się przekładać. Idzie szybko:)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

Witam Adamie co do cieniowania to masz racje moj model wyglada przez to bardzo dziecinnie:)dobrze ze wykonalem druga skorupe to bedzie mozliwosc poprawic bledy ,jeszcze tylko zasadze drzewka na krzywulce a beda potrzebne i za jakies 6 lat mozna dalej ciagnac prace.Bardzo podoba mi sie Twoja praca .Osobiscie uwazam ze pokazywac nie ma co okretu z powaznymi bledami wiec dam sobie spokoj i z Filipem na polke albo do kosza.Poniewaz robisz nowa technologia jestem bardzo ciekaw jak to Tobie wyjdzie.Moze kiedys skorzystam:)
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
oksal

Cześć Sławek

Szkoda, że tak myślisz o SF, a to że się odgryzłem, to zrozumiałe. Zwłaszcza, że zaczęliście mnie jeść:) A jeden, zabrał się do tego w wulgarny sposób... W sumie już drugi raz. Pierwszy raz na zlocie, aż mi w pięty poszło. Chyba takie to jest prawo tego pokładu. Czasem trzeba kil plecami wyczyścić. Się nie obrażaj i nie czekaj na krzywulce, bo i tak nie wyrosną;) Ciągnij Swoją relację dalej. Zawsze, to się człowiek na każdym przykładzie czegoś uczy.
Awatar użytkownika
yetislawo

Witam Adamie.

Po pierwsze nie czuje sie obrazony ani urazony,gusty kulinarne tez mam inne.Jesli chodzi o krzywulce to uwierz mi na slowo jesl potrafisz urosna/da sie to zrobic/,nauka kazdemu sie przyda bez wyjatkow.To ze mam pewne watpliwosci do metody Twojej pracy jest chyba naturalne,z ciekawoscia bede czekal co tak naprawde uda sie Tobie osiagnac.Jak napisalem wczesniej jak efekt bedzie taki jakiego bym oczekiwal nie wykluczam ze sam skorzystam.Znam wiele metod,a ta niezmiernie zaciekawia.Milego dnia zycze.
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
oksal

To dobrze , ze nie czujesz się urażony:) Może mi wyjdzie to cieniowanie w miarę zbliżone do proporcji. No cóż, nie jest to metoda admiralicji.

PS

O gięciu drzew za ich życia na potrzeby stolarstwa słyszałem
Awatar użytkownika
oksal

Awatar użytkownika
yetislawo

Adamie to tylko browarek i wyciagac to zelastwo:)
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
oksal

Sławek, od paru dni siedzę nad "literaturą" ,a przed chwilą "urodziłem" programik;) do przeliczania proporcji wręg. Za moment wrzucę min instrukcję. Zszywki zaczekają, tyle ich jest:)
Awatar użytkownika
yetislawo

Pamietaj powoli do przodu.Robic by sie nie narobic;)
Sławek Dziewulski
ODPOWIEDZ