La Salamandre w skali 1:24
- tadheus
Re: La Salamandre w skali 1:24
Wycinam cieniutkimi spiralnymi brzeszczotami,mają jedną zaletę,tną we wszystkich kierunkach bez zmiany położenia ramki.
Pozdrawiam, Paweł.
- awas
Paweł
Podcięcia we wręgach na dolny i górny parapet furt będziesz dopiero wycinał?
Pytam bo na pierwszym zdjęciu zamalowałes na czarno otwór do wycięcia i nawierciłaś otwory w miejscach tych podcięć. Tak rozumiem to zdjęcie.
Na pewno robisz dobrze, ale ja nie za bardzo rozumiem.
Podcięcia we wręgach na dolny i górny parapet furt będziesz dopiero wycinał?
Pytam bo na pierwszym zdjęciu zamalowałes na czarno otwór do wycięcia i nawierciłaś otwory w miejscach tych podcięć. Tak rozumiem to zdjęcie.
Na pewno robisz dobrze, ale ja nie za bardzo rozumiem.
- tadheus
W planach są dwie konstrukcje furt działowych,naprzemiennie z podcięciem na parapet i w całości jako pełny otwór bez podcięcia. Z racji tego ,że konstrukcja wręg jest z jawora a reszta będzie z gruszy zmieniłem trochę konstrukcję aby dwie furty nie wyszły dwukolorowe.Poza tym całość i tak będzie pokryta poszyciem.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Fragment arkusza planów z 2 typami konstrukcji furty działowej.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Dla tych co mają problemy ze zrozumieniem dlaczego wszystkie otwory są większe,a mienią się doświadczonymi modelarzami.
Pozdrawiam, Paweł.
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
-
to czarne ( wycięte )to będą wstawki z gruszy doklejone do wręg aby parapety i boki były w jednym gatunku drewna ( grusza )
.

- Załączniki
-
- 20140223_174841 %28Kopiowanie%29.jpg (45.45 KiB) Przejrzano 4425 razy
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- tadheus
Borek,cofnij się cztery wpisy w górę.Tam to jest opisane.
Pozdrawiam, Paweł.
- Kazek
Tak powinny wyglądać prawidłowo wycięte otwory zgodnie z planami , robisz inaczej masz swoja koncepcje ok, ale jeżeli się ciebie zapytano dlaczego tak robisz a ty twierdzisz że robisz zgodnie z planami i twierdzisz że w planach są dwie konstrukcje furt działowych,naprzemiennie z podcięciem na parapet i w całości jako pełny otwór bez podcięcia mija się to trochę z prawdą a naskoczenie na nas że się nie znamy na czytaniu planów a mniemamy się doświadczonymi modelarzami jest znakomitym argumentem na to że ty masz zawsze rację .
PS : zdjęcie z forum LA SALAMANDRE 1/48 di Michele Padoan
PS : zdjęcie z forum LA SALAMANDRE 1/48 di Michele Padoan
- Załączniki
-
- img_4620.jpg (93.47 KiB) Przejrzano 4357 razy
Pozdrawiam Kazik 

- tadheus
Kaziu, znam te zdjęcia i wyciąłem tak samo, ale musiałem zmienić. Przy takim wykonaniu miałbym dwukolorowe wnętrze furt działowych. Pisałem o tym wyżej w relacji. Czy tak trudno doczytać i to zrozumieć?
W moim modelu będzie to i tak zasłonięte plankami poszycia.
Co do konstrukcji to są dwie. Jedne wpisują się idealnie w konstrukcję wręg (2 na burtę), w dwóch trzeba dobudowywać ścianę boczną , bo wypada w przestrzeni międzywręgowej. Na zdjęciu które pokazałeś to też widać.
Wszystko byłoby ok gdybym robił z jednego gatunku drewna.
Możesz mieć ten sam problem z kolorystyką wnętrza furty, z tym, że Twoje są malutkie w porównaniu z moimi.
W moim modelu będzie to i tak zasłonięte plankami poszycia.
Co do konstrukcji to są dwie. Jedne wpisują się idealnie w konstrukcję wręg (2 na burtę), w dwóch trzeba dobudowywać ścianę boczną , bo wypada w przestrzeni międzywręgowej. Na zdjęciu które pokazałeś to też widać.
Wszystko byłoby ok gdybym robił z jednego gatunku drewna.
Możesz mieć ten sam problem z kolorystyką wnętrza furty, z tym, że Twoje są malutkie w porównaniu z moimi.
Pozdrawiam, Paweł.