Witam.
Długość kadłuba 120 cm.
Obrabiam stępkę i dochodzą kolejne elementy.
L'Artesien 1:48
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: L'Artesien 1:48
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Borek
Witam.
Udało się w końcu coś skleić i wyszlifować. Część rufowa zakończona, pora przenosić się na dziób.
Model będzie sporych rozmiarów - porównanie do Bellony.
Udało się w końcu coś skleić i wyszlifować. Część rufowa zakończona, pora przenosić się na dziób.
Model będzie sporych rozmiarów - porównanie do Bellony.
- dali
Takie modelarstwo jest nie zwykle trudne, wielki szacunek, że się Piotrek za to zabrałeś, świetnie sobie radzisz i chyba zamelduje się na stałe w Twojej, Darka i Wojtka relacji.
Pozdrawiam Piotrek
Ps. Mam takie same płytki w kuchni.
Pozdrawiam Piotrek
Ps. Mam takie same płytki w kuchni.

- Borek
Witam.
Mała aktualizacja. Elementy trudne, niektóre wychodzą po kilku próbach. Ale grunt, ze wychodzą.
Mała aktualizacja. Elementy trudne, niektóre wychodzą po kilku próbach. Ale grunt, ze wychodzą.
- Borek
Uporałem się ze stępką w części dziobowej. Zdecydowanie najtrudniejsze elementy do tej pory.
Rozpocząłem prace na stewą
Rozpocząłem prace na stewą
- TomekA
Borek pisze:Uporałem się ze stępką w części dziobowej. Zdecydowanie najtrudniejsze elementy do tej pory.
Poczekaj na te tzw. hawse pieces w sekcji dziobowej (chyba ze masz juz dokladne ich profile)!
Ja probowalem je zrobic czterokrotnie do mego 74-dzialowca (wg. Boudriota). Ale autor ksiazek i planow nie dal ich profili, wiec musialem kombinowac...
- Borek
Tomku, zdaję sobie sprawę, ze przede mną o wiele bardziej skomplikowane elementy. Dużo czasu spędzam na przeglądaniu różnych relacji z budowy i podpatruję metodykę wykonania poszczególnych części. Sporo części z tego co pokazałem do tej pory robiłem nieraz po dwa - trzy razy aż efekt był w miarę zadowalający.
Wiele błędów wynika z braku mojego doświadczenia w pracy z drewnem, ale mocno się staram, wiec mam nadzieję, ze coś z tego wyjdzie.
Dziób wydaje się dosyć dobrze rozrysowany, ale pewnie moje odczucia się zmienią podczas wykonywania.
Dobrze wiedzieć, że nie tylko mi nie wychodzi za pierwszy, razem. Determinacja jest duża
Wiele błędów wynika z braku mojego doświadczenia w pracy z drewnem, ale mocno się staram, wiec mam nadzieję, ze coś z tego wyjdzie.
Dziób wydaje się dosyć dobrze rozrysowany, ale pewnie moje odczucia się zmienią podczas wykonywania.
Dobrze wiedzieć, że nie tylko mi nie wychodzi za pierwszy, razem. Determinacja jest duża

- ostry_gl
Naprawdę na Kodze znów robi się ciekawie:)
Wielkie wyzwanie i ambitny projekt - w pierwszym rzędzie już pewnie nie ma miejsc więc zasiadam w drugim bo bardzo obiecująco to wygląda.
Pozdrawiam,
Łukasz
Wielkie wyzwanie i ambitny projekt - w pierwszym rzędzie już pewnie nie ma miejsc więc zasiadam w drugim bo bardzo obiecująco to wygląda.
Pozdrawiam,
Łukasz
- Borek
Witam.
Skończyłem stępkę. Niestety musiałem sporo elementów wykonać ponownie, ponieważ ksero przeskalowało rysunek czego nie zauważyłem, a co skutkowało słabym spasowaniem. No ale zrobione.
Wykonałem również stocznię. Teraz zabieram się za wręgi.
Skończyłem stępkę. Niestety musiałem sporo elementów wykonać ponownie, ponieważ ksero przeskalowało rysunek czego nie zauważyłem, a co skutkowało słabym spasowaniem. No ale zrobione.
Wykonałem również stocznię. Teraz zabieram się za wręgi.
- Borek
Witam.
Mała aktualizacja. Zacząłem robić wręgi. Zacząłem od śródokręcia.Na początek poszło 5 sztuk. Na razie części przy stępce, reszta się klei
Mała aktualizacja. Zacząłem robić wręgi. Zacząłem od śródokręcia.Na początek poszło 5 sztuk. Na razie części przy stępce, reszta się klei