Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
ataman

Re: Średniowieczny NEF 1:40 - emerjan

Post autor: ataman »

Kasztele jak na pieczęci będziesz robił?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Emerjan

Post autor: Emerjan »

Kasztele, zarówno dziobowy jak i rufowy są obowiązkowe i będą wykonane jako osadzone na czterech kolumnach. Otwory do mocowania tych kolumn są już już nawiercone w pokładzie. Poza kasztelami na maszcie jest bocianie gniazdo służące zarówno do obserwacji jak stanowisko dla kusznika.
Awatar użytkownika
Emerjan

Trochę Ataman mnie zmobilizował i powstały kasztele. Okrasa łamie przepisy to ja sobie też pozwoliłem i złamałem zasadę używania drewna bez słojowego . To zielono-żółte to perukowiec. Kasztele trzeba jeszcze ozdobić i umieścić na pokładzie. Blanki są żywcem zerżnięte ze średniowiecznych murów. Pozdrawiam
Załączniki
pokłady kaszteli
pokłady kaszteli
jeszcze w elementach
jeszcze w elementach
20250314_071837.jpg
kasztel rufowy
kasztel rufowy
kasztel rufowy
kasztel rufowy
Awatar użytkownika
Emerjan

Nef dostał ster wiosłowy tylko na prawej burcie, kołowrót i pachoły do mocowania lin. Kasztele i maszt z bocianim gniazdem są połażone na "sucho" . Brak mi wiedzy co działo się pod pokładem czy były jakieś ładownie czy też pomieszczenia na inne funkcje. Moje wyliczenia biorące pod uwagę jedynie skalę wskazują że między stępką a pokładnikami na śródokręciu było 2,35 m wysokości a więc nawet gdyby wsypali tam 0,5 m balastu to pozostaje jeszcze 1,75 m przestrzeni do zagospodarowania. Jak na razie jestem za wykonaniem jakiejś pokrywy ładowni. U wikingów nawet przy budowie repliki w temacie użyteczności przestrzeni pod pokładem panuje cisza. Dla ilustracji postępu pare fotek.
Załączniki
ster wiosłowy
ster wiosłowy
ster na przegubie linowym
ster na przegubie linowym
kasztele trochę przyozdobione
kasztele trochę przyozdobione
bocianie gniazdo
bocianie gniazdo
20250403_121336.jpg
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Czapki z głów :o
jaka precyzja, czystość, dokładność itd.
Przez takie relacje człowiek nabiera zapału i wraca co wlasnego kaszlota i próbuje pchać temat ;)
A skąd pomysł na perukowca ? wygląda świetnie jak egzotyczne drzewo
Awatar użytkownika
Emerjan

Z tym perukowcem to sprawa jest prozaiczna. Dawno temu w ogrodzie przydomowym wsadziłem sporo różnych drzew i krzewów które z czasem się rozrosły i zbytnio zagęściły. Zaszła potrzeba usunięcia znacznej ich części a że wpadłem w modelarstwo szkutnicze to grubiznę pozostawiam i testuję. Wynika to również z założenia że w modelach nie używam farby (z wyjątkiem czarnej) a jedynie olej do konserwacji. Barwy w modelu szukam w różnych gatunkach drewna i tak w nefie mam już 7 różnych gatunków drewna. Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ