Pierwszy model - Polaris

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

Re: Pierwszy model - Polaris

Post autor: ataman »

Zwróciłeś uwagę na to, że na przykładowych, pokazywanych przez Ciebie obrazkach liny przy lawetach są jasne? Ciemne liny na łajbach to te impregnowane, a więc z natury dość sztywne, nie nadają się do swobodnego manewrowania nimi. Te odciągi do lawet powinny być miękkie, łatwe w zwijaniu, przechodzeniu przez bloczki, a więc naturalne, nie impregnowane, a co za tym idzie w kolorze jasnym. A Ty tu pokazujesz ciemne liny.... Chyba, że to tylko próby, bo na "zbiorczym" masz jasne. Bloczki do tych odciągów zawsze będą za duże, więc trzeba zastosować jak najmniejsze - 2 mm, góra 3 mm.
Pozdrawiam
Cabelinho

Re: Pierwszy model - Polaris

Post autor: Cabelinho »

Masz rację, muszę podpatrzeć na innych modelach dokładniej (w załaczniku moja proba obecna) bo trochę się pogłubiłem. Problem mam z narzędziami bo takim małym wiertełkiem ciężko ręcznie przebić się przez metalową lawetę a wiertarki nie mam precyzyjnej więc złamałbym pewnie wiertlo. Zazwyczaj są drewniane lawety i nie ma problemu. Mam dwa wyjścia poszukać jakiegoś w miarę wiązania z wykorzystaniem metalowych lawet lub rozbroić armaty i zbudować lawety drewniane od nowa. Wczoraj pochłonęło moje jedno oko mecz barcelona vs real :? i trochę inaczej muszę zrobić te mocowanie, prawdopodobnie ten zestaw zostawię narazie i spróbuje inny sposób na kolejnej armacie i lawecie wtedy porównam. W załączeniu obecne wiązanie. Milej niedzieli, dziś handlowa podobno :lol: ps bloczki mam orzech 3 mm. Nie wiedziałem, będę jasną nić stosował w takim razie, dziękuje
Załączniki
Screenshot_20250427_104422_Chrome.jpg
ODPOWIEDZ