Też uważam, że kołki powinny być kontrastowe i widoczne przy oglądaniu.
Bardzo ładny ten Wodnik.
To chyba Twój "pieszczoszek"...
:)
Wodnik 1:50
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
- Handszpak
Odp:Wodnik 1:50
Widać efekt twojej wielogodzinnej pracy, mnie sie to podoba tak jak to zrobiłeś:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- marten_kuna
Jeżeli pociągniesz olejem lub pokostem, to kołki ściemnieją bardziej, niż klepki poszycia, bo kołki będą piły olej wzdłuż włókien. Przy odrobinie szczęścia może nastąpić taki efekt, że odcień kołków i poszycia wyrównają się. Co do malowania , farby olejne złapią bez kłopotu na podkładzie olejnym, a takimi przecież malowano w XVII wieku.
- JurekBin
- Kontakt:
Jeśli ktoś by mnie posądzał o obijanie się ... to ja ciężko pracuję:
okołkowałem drugą burtę i kołkuję pokład główny:
Poza tym testuję mój zakupiony olej "ala duński":
Jurek
okołkowałem drugą burtę i kołkuję pokład główny:

Poza tym testuję mój zakupiony olej "ala duński":

Jurek
- mirek
Jurek próby bardzo fajne , ale zrób większe zbliżenia poszczególnych próbek bo tak to jest groch z kapustą i nic prawie nie widać
Np. Avodire po lakierze i oleju wyraźnie widać różnicę a po za tym nic nie widać
Np. Avodire po lakierze i oleju wyraźnie widać różnicę a po za tym nic nie widać
Pozdrawiam Mirek Rybus
- JurekBin
- Kontakt:
no tak na przykład wygląda zbliżenie tego samego avodire
w lakierze po prawej i w oleju po lewej:

w lakierze po prawej i w oleju po lewej:

- oksal
Na moje oko olej lepiej wypada- bardziej naturalnie, brak połysku W nastepnym modelu moze zastosuję olej
EDIT:
Jurek cyknij fotki tych samych dechy po 4 dniach
EDIT:
Jurek cyknij fotki tych samych dechy po 4 dniach
- JurekBin
- Kontakt:
Nie porzuciełem Wodnika, o nie.
Po prostu realia prawdziwej pracy i życia mnie całkowicie ostatnie zassały.
Ale między tym i owym staram się ciągnąć moją galeonę. No, mało czasu - niedługo wystawy... już za rok.
Dziś skończyłem kołkować pokład główny. Szkoda tylko, że połowa zostanie zakryta przez górny pokład.
Również zakupiłem drut mosiężny 0.8mm do 'żelaznych' gwoździ i mieszaninę do czernienia metalu. Sam będę ciął gwoździe, jako że szpilki są za duże a tych małych szpileczek do motyli nie mogę znaleźć...(aczkolwiek nie miałem kiedy szukać :S) Idą ferie, więc może trochę nadgodnię w najblższych dniach.
To tyle na dziś.
Jurek
Po prostu realia prawdziwej pracy i życia mnie całkowicie ostatnie zassały.
Ale między tym i owym staram się ciągnąć moją galeonę. No, mało czasu - niedługo wystawy... już za rok.
Dziś skończyłem kołkować pokład główny. Szkoda tylko, że połowa zostanie zakryta przez górny pokład.

Również zakupiłem drut mosiężny 0.8mm do 'żelaznych' gwoździ i mieszaninę do czernienia metalu. Sam będę ciął gwoździe, jako że szpilki są za duże a tych małych szpileczek do motyli nie mogę znaleźć...(aczkolwiek nie miałem kiedy szukać :S) Idą ferie, więc może trochę nadgodnię w najblższych dniach.

To tyle na dziś.
Jurek
- JurekBin
- Kontakt:
Pracuję nad dziobową nadbudówką.
Wodnika zaczyna nabierać kształtów!
Mam 2 pytania:
1. listwa railingowa wzdłuż nadburcia - według planów PM, głównie na rufie, powinna być złota. Ale jakoś mi to nie pasuje kolorystycznie i wiekowo.... do jednostki wojennej. Co myślicie na ten temat.
2. Odbojnice - zostawić jak są czy je jakoś pociemniać aby się mocniej uwidaczniały od burt?
Jurek
Wodnika zaczyna nabierać kształtów!

Mam 2 pytania:
1. listwa railingowa wzdłuż nadburcia - według planów PM, głównie na rufie, powinna być złota. Ale jakoś mi to nie pasuje kolorystycznie i wiekowo.... do jednostki wojennej. Co myślicie na ten temat.
2. Odbojnice - zostawić jak są czy je jakoś pociemniać aby się mocniej uwidaczniały od burt?
Jurek
- marten_kuna
!. Moim zdaniem, skarbiec polskiego króla był zbyt ubogi, żeby wydawać pieniądze na złocenia (chociaż z drugiej strony próżność ludzka...) Ja bym nie złocił, tylko malował w jaskrawe wzorki.
2. Odbojnice przyciemniłbym dla kontrastu.
2. Odbojnice przyciemniłbym dla kontrastu.