Bismarck-wymiana poglądów

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROBERT

Odp:Bismarck-wymiana poglądów

Post autor: ROBERT »

Mirku.
Pokazując maile od firmy i swoje chciałem przedstawić problem jaki jest również na rynku modelarskim. Za wydawanie modeli biorą sie osoby które nie mają pojęcia o rynku modelarskim i to jest przykre. Firma Amati raczej nie zna sprawy którą opisałem, ale z tego co wiem to nie ma z nimi problemu. Zawsze odpowiadają na maile i udzielają odpowiedzi. Myślę, że jakby wiedzieli to chętnie by nawiązali taką bezinteresowną/ chodzi o kasę/ współpracę mającą na celu poprawienie modelu. Pomyślę co da się zrobić w tym temacie. Jeden z kolegów jak pamiętam został umieszczony u jednego z wydawców jako przykład wzoroego modelarstwa. Dla wydawnictwa nie ma lepszej reklamy jak dobrze wykonany model z ich zestawu. Panowie od Bismarcka tego chyba nie rozumieją.Myślę, że wspólnymi siłami zbudujemy lepszy model od ich Bismarcka. Przykre jest to, że straci bardzo wielu początkujących modelarzy, którzy jeszcze nie dotarli do naszego "pokładu", a relacji jest narazie niewiele, choć wiem, że buduje Bismarcka narazie bardzo wielu. Pozdrawiam ROBERTB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
vegelus

Post autor: vegelus »

Wielu to mówiło a ty swoim wywodem to potwierdziłeś, że jest to żerowanie na biednych dzieciakach, które myślą o budowie wspaniałego modelu. Mam nadzieję, że chociaż dokończą wydawanie tego 'złodziejskiego' modelu. Jak pisał Mirek za 1/3 ceny dostaje zestaw pięknego modelu do złożenia w jednym pudelku od razu wraz z aparaturą i innymi bebechami. Za 1000 zł naprawdę można zrobić piękny model.

A ile będzie kosztował Bismarc?
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam:) :) :)
miałem nie brać udziału w tym temacie ale jest inaczej
nie jestem już młodzieniaszkiem i wiele takich sytuacji mnie nie dziwi W ubiegłym roku zaproponowałem jednemu z producentów współprace na zasadzie że kupuje model ZA POŁOWĘ CENY i poprawie błędy w jego modelu(rozmawiałem osobiście)Jego stosunek do tego co zaproponowałem chyba był dla niego szokiem.On myślał że normalnie kupie zestaw i racze przekazać swoje uwagi a on tylko ewentualnie naniesie poprawki lub nie Jestem przeciwnikiem takich zestawów zwłaszcza dla młodych modelarzy bo doświadczeni wolą kupić dobre plany i samemu zrobić.Niektórzy myślą że jak coś jest laserowo wycięte to jest idealne a często to jest błędne rozumowanie Aby laserowo wyciąć trzeba mieć dobrze rozrysowanie a potem trzeba jeszcze to sprawdzić praktycznie i dopiero skierować na rynek a nie odwrotnie Dlatego wszystkich namawiam na modelarstwo ale takie w którym zaczyna się od podstaw i przechodzi stopniowo do trudniejszych modeli można się czegoś po drodze nauczyć a i sporo pieniędzy zaoszczędzić
pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

ROBERT napisał:
A odpowiedź na drugą jak brzmi? To nagroda którą stawiam przy najbliższym spotkaniu.B) B) B)

No.. na tym forum preferowany jest, jak zauważyłem osobnik z Puszczy Białowieskiej..
Ja jednak za smakowitszy, z racji mooocnej goryczki, uważam Plznenski Prazdroj... u nas po germańsku Urqellem zwany...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ROBERT

Witaj Atamanie.
Ja też popijam tą złocistą i goryczkową zupkę chmielową i tylko butelkową. Plzeńsky Prazdroj to rozkosz dla mojego podniebienia i tym bardziej cieszy mnie to , że nagroda trafi do Ciebie, również smakosza tego o niezwyłym smaku napoju zwanego z germańska Urquellem. Pozdrawiam zwyciężcę i do spotkania przy najlepszym piwku. RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Irek350
Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Irek350 »

A tak wracając do Bismarck-a :laugh:
Mam kolejny problem - z czego wykonać drugie poszycie kadłuba?
Myślałem o listewkach, ale z drugiej strony, skoro ma być pływający, to może warto zrobić z PCV lub żywicy?
Z żywicą mam jakieś tam doświadczenie, ale z PCV nigdy nie miałem do czynienia (w modelarstwie).
Widziałem też na forach niemieckich, że niektórzy używają jakiejś foli, podobnej do spozywczej, którą pokrywają kadłub (chyba na gorąco).
Czy ktoś wie coś na temat tej folii, bo ja po niemiecki nie za bardzo szprecham. :unsure:
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Nie wiem z jakiej grubości będzie w zestawie drugie pokrycie , ale mnie sie wydaje ,że również z listewek o grubości 1,5mm .
Skoro to ma być model pływający RC to mocno brałbym pod uwagę listewki w Polistyrenu lub PCV , nie mam pojęcia jak to sie sprawdzi może Tomasz D coś poradzi.
Jest jedno ale , jak rozwiązać ten fragment kadłuba :

Obrazek

Fotka pochodzi ze strony Niemieckiej. Myślę , ze te elementy można również zrobić z Polistyrenu lub PCV.
Pokrywanie teraz tego kadłuba laminatem chyba nie ma sensu, ponieważ powinieneś nałożyć warstwę o gr 1,5 mm a to już będzie spory ciężar.
Są to tylko moje dywagacje na ten temat i być może jestem w błędzie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ROBERT

Witam.
Mirku druga warstwa będzie wykonana z listewek 1x5x300 mm. Opis jest w numerze 36.
Hadżi napisał o planach Bismarcka wydanych w Modelarzu to tak dla przypomnienia są to numery :4,5,6,7,8,9 z 2006 roku.
Pomysł o drugiej warstwie z PCV lub polistyrenu ciekawy, ale czekam na wypowiedź Tomka_D, może pomoże rozwiązać ten pomysł, ma chyba największe doświadczenie z tym materiałem.
Tą część /na zdjęciu/też można wykonać z PCV. Część z otworami można by wykonać z dwóch warstw by w miejscu otworów też było PCV. To jest narazie tylko moje rozmyslanie i czekam na wypowieź osoby bardziej znającej ten materiał.
Pozdrawiam ROBERTB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Druga warstwa wykonana z listewek poliestyrenowych wydaje się rozsądnym rozwiązaniem jednak nie mam doświadczenia w łączeniu dwóch tak różnych materiałów jak drewno i poliestyren, po prostu nie wiem jaki klej najlepiej zastosować.
Awatar użytkownika
ROBERT

Moze Jurek coś powie w tym temacie, przecież szkielet Wodnika wykonywał z PCV a poszycie listewkowe i wie jakie kleje najlepiej użyć do połączenia drewno - PCV?
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ