CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

O:CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834

Post autor: oksal »

tyle tych żeber jakby ze stada żubrów, takie świeżutkie, gładziutkie, równiutkie:whistle:
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Wszystkie wręgi posklejane, zabrałem sie za zrobienie stewy rufowej. Wyciąłem se szablon z kartonu, po spasowaniu na szkielecie przeniosłem na drewno i jak do tąd wszystko cacy:)

Obrazek

Po wycięciu i sklejeniu okazało sie że walnąłem byka:blink: wyciąłem za głębokie szczeliny pod wręgi. To za pewne przez to że pora wczesna (czyt. brak żubra;) )
No ale pokombinowałem i wkleiłem kołki.

Obrazek

Obrazek

Taki jeden....zasugerował mi aby zrobić tą stewe jeszcze raz, ale myślę że nie ma takiej potrzeby. Ten fragment będzie nie widoczny, zakryje go pokład.
Awatar użytkownika
stefan

Walki ze stewami ciąg dalszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

Stewa przyklejona, doklejone brakujące wręgi na dziobie.

Obrazek

Zrobiłem tez listwe odbojową.

Obrazek

Listwa ta jest trochę ozdobna, czt też rzezbiona, więc musiałem sobie pomóc takim prostym przyrządem.

Obrazek

Obrazek

A to efekt końcowy.

Obrazek

Żeby prawidłowo przykleić tą listwe, trzeba było na kopycie wyznaczyć odpowiednią krzywiznę. Wymiar oczywiście wziąłem z planów

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No to się troszkę namachałeś ;) dobrze , że rączki masz zdrowe.
Mnie się podoba ta robota i jak takie będzie tempo to na gwiazdkę model będzie gotowy
Pozdrawiam Mirek Rybus
Metalmics

Post autor: Metalmics »

Jestem pełen podziwu dla takich umiejętności i pomysłowości w pracy nad drewnem. Efekt sam mówi za siebie. Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia przekroju tej ozdobnej listwy, lepiej byłoby widać to nad czym się tak napracowałeś.
Awatar użytkownika
stefan

Metalmics napisał:
Jestem pełen podziwu dla takich umiejętności i pomysłowości w pracy nad drewnem. Efekt sam mówi za siebie. Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia przekroju tej ozdobnej listwy, lepiej byłoby widać to nad czym się tak napracowałeś.

Dzięki, ale to nie ja wymyśliłem:) Masz przekrój, choć i tak nie za wiele widać, listewka ma wymiar 5,5X1,3mm
Obrazek
Wiechus

Post autor: Wiechus »

Andrzej mam pytanie!
czy ów extra przyrząd do wykonywania tych ozdobnych listew jest ostrzony z jednej strony?

a jeżeli chodzi o postępy prac przy modelu to:whistle: :woohoo:
Awatar użytkownika
stefan

Wiechus napisał:
Andrzej mam pytanie!
czy ów extra przyrząd do wykonywania tych ozdobnych listew jest ostrzony z jednej strony?

Ten "przyrząd" jest wycinany dremelem, a dokładnie to taką cienką tarczką. Dremela mocuje w stojaku a obrabianym materiałem manewruję. Wycięty kształt jest jest lekko pod kątem, niestety nie będzie tego widać na zdjęciu (...taki aparat) a więc z jednej strony jest ostrzejszy.
Awatar użytkownika
stefan

Zrobiłem pawęz.

Obrazek

Zrobiłem trochę inaczej niż w książce, mianowicie z jednej, grubszej warstwy listewek. Listewki 3X5mmskleiłem razem, przeszlifowałem i narysowałem kształt pawęży przy pomocy szablonu. Następnie rozciołem na połowe i dokleiłem do stewy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz trzeba odpowiednio zeszlifować krawędz, no i czas na poszywanie:)
ODPOWIEDZ