Mini-kurs Blendera- Sakoleva z 1835
- oksal
O:Mini-kurs Blendera- Sakoleva z 1835
Już mam. Jak wół napisane jest w pierwszej części. Podzieliłem tak jak chciałem. Prośba do moderatora: proszę usunąć moje dwa ostatnie posty z tego wątku:)) Stawiam piwo:)
- rczarnec
A tak wychodzi mi wanta z talrepami. Oplot uproszczony, ale widać to tylko w zbliżeniu:
A tak po poprawieniu zakończenia oplotu. Wiem, że to szczegół, ale pomimo pewnego triku (to co widać to nie są oploty, a tylko wymodelowane "oponki") wygląda dużo lepiej.

A tak po poprawieniu zakończenia oplotu. Wiem, że to szczegół, ale pomimo pewnego triku (to co widać to nie są oploty, a tylko wymodelowane "oponki") wygląda dużo lepiej.

Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
- Rado
Przepraszam za opóźnienie, nie dość że wymiana softu w firmie to na dokładkę kończenie levelu na GDC. Moje talerpy wyglądają plus minus tak:
Bloki (niewygładzone póki co) :

Bloki (niewygładzone póki co) :

http://erka.ovh.org/
-
Witajcie! :cheer:
I ja się dołączam :laugh:
Wszystko OK tylko utknąłem pod koniec drugiej części kursu.
Mam takie jedno pytanko. Jak dorysować tą wręgę na dziobie? Najpierw zaznaczam wierzchołek koło dziobu a potem wciskając SHIFT zaznaczam wierzchołek przy stewie. Czy tak?
Następnie wciskam K i Knife (Exact) i rysuję linie. Super, mam narysowaną, ale jak zakończyć rysowanie? Jak chcę zakończyć rysowanie to wciskam lewy przycisk myszy, ale wtedy znika mi ta linia. Jak zakończyć rysowanie i utrwalić tą linię?
Pozdrawiam Jacek
I ja się dołączam :laugh:
Wszystko OK tylko utknąłem pod koniec drugiej części kursu.
Mam takie jedno pytanko. Jak dorysować tą wręgę na dziobie? Najpierw zaznaczam wierzchołek koło dziobu a potem wciskając SHIFT zaznaczam wierzchołek przy stewie. Czy tak?
Następnie wciskam K i Knife (Exact) i rysuję linie. Super, mam narysowaną, ale jak zakończyć rysowanie? Jak chcę zakończyć rysowanie to wciskam lewy przycisk myszy, ale wtedy znika mi ta linia. Jak zakończyć rysowanie i utrwalić tą linię?
Pozdrawiam Jacek
- rczarnec
-
Jak wcisne enter to takoż znika ta linia. A tą linię się rysuje przy wcisniętym LPM czy wciskam i puszam i rysuje linie?
- Rado
Zaznaczać musisz edges które chcesz przeciąć. Nie wierzchołki a krawędzie. Wtedy linię i enter.
http://erka.ovh.org/
-
Czyli najpierw zaznaczam krawędź miedzy stewą a samym dziobem, a potem za pomocą shift zaznaczam krawędź przy stępce stykającą się wierzchołkiem z tą między dziobem a stewą? Wybaczcie, ale jak wciskam ENTER to ta linia mi znika, albo czasami łączy się z najbliższą wręgą tworzą trójkąt ostrokątny. Może ot błąd programu? Albo moja niezgrabność...
- rczarnec
Zrób tak:
- wciśnij A raz lub dwa, tak aby nie był zaznaczony żaden element;
- upewnij się, że możesz zaznaczań krawędzie (edges);
- zaznacz te, które chcesz "przeciąć" narzędziem knife: PKM pierwszą, a następne Shift+PKM;
- włącz narzędzie knife a następnie wciśnij LKM i narysuj linię cięcia;
- na koniec naciśniej Enter.
Na linii przecięć zaznaczonych wcześniej krawędzi z narysowaną linią cięcia zostaną utworzone nowe wierzchołki połączone nowymi krawędziami.
Mam nadzieję, że zadziała.
- wciśnij A raz lub dwa, tak aby nie był zaznaczony żaden element;
- upewnij się, że możesz zaznaczań krawędzie (edges);
- zaznacz te, które chcesz "przeciąć" narzędziem knife: PKM pierwszą, a następne Shift+PKM;
- włącz narzędzie knife a następnie wciśnij LKM i narysuj linię cięcia;
- na koniec naciśniej Enter.
Na linii przecięć zaznaczonych wcześniej krawędzi z narysowaną linią cięcia zostaną utworzone nowe wierzchołki połączone nowymi krawędziami.
Mam nadzieję, że zadziała.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
-

Czy chodzi o te krawędzie? narazie to jest tylko linia w trakcie rysowania. Ale jak wcisne eter to znowy zniknie...
Przepraszam za zamęczanie, jestem tylko ciekaw czy ja coś paprę, czy wersja programu nie działa poprawnie. Pozdrawiam JAcek