Jak za dużo zdjęć to proszę o info ;)
Z montażem grotżagla chyba się wstrzymam - mam dziwne złudzenie, że nie dam rady potem zamocować foka do pokładu :whistle:
Znalazłem jeszcze jedną interesującą rzecz, a mianowicie położenie steng względem głównych kolumn masztów: na fokmaszcie i grotmaszcie umieściłeś od strony rufy, na bezanmaszcie od strony dziobu. Wiem, że w wycinance tak są umieszczone i nie kieruję tej uwagi do Ciebie, a raczej zadaję pytanie: jak ma być aby było poprawnie?
Errata:
Buszując po sieci znalazłem szkic, który prawdopodobnie służył Wydawcy przy opracowywaniu olinowania. Jest to 3-cia znana mi (obok Ancre i Peterssona) wersja olinowania stałego :laugh:![]()
zdjęcie z Internetu
Ci, którzy przebrnęli przez tę relację (są tacy :woohoo: ?!) wiedzą, że wprowadzam sporo zmian pod wariant olinowania opisany przez Petersson'a w "Rigging Period Fore-And-Aft Craft". Dziś przeszukując internet znalazłem stronę National Maritime Museum (pewnie wyważając otwarte dawno temu drzwi). Na tej stronie znajdziemy 4 zdjęcia modelu opisanego w książce Petersson'a ! (link do strony modelu)
Poniżej znajdziecie bezpośrednie linki do ogromnych :lol: wersji zdjęć ze strony (powiedzmy, że nie dostępnych wprost ze strony :whistle:
zdjęcie 1 - lewa burta 2000-1476 px
zdjęcie 2 - nalot od dziobu 2000-2404 px
zdjęcie 3 - nalot od rufy 2000-2320 px
zdjęcie 4 - rufa 2000-3135 px
A tak na poważnie to mam pytanie: czy szoty sztaksla foka są czymś usztywnione? Bo tak na zdrowy rozum powinien "opaść" wisząc na samym sztagu
Znalazłem jeszcze jedną interesującą rzecz, a mianowicie położenie steng względem głównych kolumn masztów: na fokmaszcie i grotmaszcie umieściłeś od strony rufy, na bezanmaszcie od strony dziobu. Wiem, że w wycinance tak są umieszczone i nie kieruję tej uwagi do Ciebie, a raczej zadaję pytanie: jak ma być aby było poprawnie?
Wróć do „Stocznia - Modele kartonowe i fornirowe”