Spoko dlatego wyslalem na PW zamiast na ogolne forum.
Co do PWMowców to chcialbym zauważyć tylko tyle, że jest to kolebka wirtualnego modelarstwa zapoczątkowana na pl.rec.modelarstwo
I jeszcze jedna ważna uwaga JESTEŚMY MODELARZAMI, co powinno nas łączyć a nie dzielić :)
Ja z budową czekam aż zostanie pokryty kadłub, gdyż chcę zobaczyć co i jak będzie robione przy osadzaniu masztów oraz pokrywanie pokładu. Jak już to będzie zrobione to wtedy rozpocznę swoją budowę.
Opinie i dyskusje o projekcie
- jerry_bee
Odp:Opinie i dyskusje o projekcie
chciałbym prosić Szanownych Kolegow o pomoc w temacie tłumaczenia z języka niemieckiego na nasz kilku (3-4) stron z książki niejakiego Hansa Szymanskiego 'Deutsche Segelschiffe'. rozdział dotyczy niemieckich galeasów z przełomu 19 i 20 wieku, jest w nim jakaś wzmianka na temat K&M. za wszelką pomoc z góry wielkie podziękowania!
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- jerry_bee
trochę to trwało, ale w końcu udało się zamknąć listę akcesoriów potrzebnych do budowy K&M.
wymiary zdjęte są z planów MBH, jeśli ktoś ma te elementy o wymiarach ciut innych (+/- 10%) chyba nie będzie problemu.
rozmawiamy z producentem blach fototrawionych, jeśli się dogadamy (a raczej tak) to w sklepie pojawi się blaszka z elementami uzupełniającymi (podwięzi, zawiasy, szyldy, litery itd).

wymiary zdjęte są z planów MBH, jeśli ktoś ma te elementy o wymiarach ciut innych (+/- 10%) chyba nie będzie problemu.
rozmawiamy z producentem blach fototrawionych, jeśli się dogadamy (a raczej tak) to w sklepie pojawi się blaszka z elementami uzupełniającymi (podwięzi, zawiasy, szyldy, litery itd).
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- krzysztof
Nic innego, tylko czekać kiedy sklepik wykombinuje taki zestaw w jednym pudełeczku.
Krzysztof
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- Starszyna
Witam.
Bardzo mi się podoba ten pomysł,też się na to piszę.
Dotąd kleiłem tylko kartoniaki czas na coś bardziej wyrafinowanego.
Zabieram się za stocznię.
Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba ten pomysł,też się na to piszę.
Dotąd kleiłem tylko kartoniaki czas na coś bardziej wyrafinowanego.
Zabieram się za stocznię.
Pozdrawiam.
- golasz
Nie wiem czy widział to ktoś ale wole dać, wiem że teraz " musztarda po obiedzie" ale...
http://www.modelarstwoszkutnicze.com/plany.html?
Na tej stronie są do kupienia plany K&M. Pozdrawiam golasz4
http://www.modelarstwoszkutnicze.com/plany.html?
Na tej stronie są do kupienia plany K&M. Pozdrawiam golasz4
[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
- jerry_bee
mam miłą wiadomość dla wszystkich zainteresowanych kursem K&M - Romek zgodził się pomóc nam w prowadzeniu kursu!! po przerwie wracamy do trybu regularnych omówień poszczególnych zadań i etapów budowy. na razie Romek segreguje swoje notatki i przygotowuje omówienia kolejnych kroków, proponuję zostawić mu kilka dni na opanowanie materiału, wyznaczenie celu i pogonienie nas do roboty.
w dalszym ciągu nad całością będzie czuwał Mirek, mamy nadzieję, że teraz będzie coraz częściej do nas zaglądał. Romek obiecał przyciskać mnie w sprawie ewentualnych rysunków więc może jeszcze jakieś szkice również się pojawią.
w dalszym ciągu nad całością będzie czuwał Mirek, mamy nadzieję, że teraz będzie coraz częściej do nas zaglądał. Romek obiecał przyciskać mnie w sprawie ewentualnych rysunków więc może jeszcze jakieś szkice również się pojawią.
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam
Mysle, ze zaczniemy od punktu gdzie sie zatrzymalismy , czyli od poszycia kadluba,
chociaz ten krok jest dokladnie opisany przez Zbyszka.
Gdyby byly pytania odnosnie poszycia dwuwarstwowego to jestem do dyspozycji i postaram sie odpowiedziec na ewentualne pytania.
Posiadam dosc duza dokumentacje fotograficzna z poszczegolnych etapow budowy,
natomiast brakuje mi doswiadczenia i tu bede prosil o o pomoc Mirka.
Czyli zaczniemy od kroku 14.
Natomiast kiedy go opublikowac bedzie zalezne od potrzeb Kolegow budujacych K&M.
Jezeli zachodzi taka potrzeba prosze o informacje i opublikujemy Krok 14 zeby "przebrnac te feralna 13-tke.
Musze tez od razu zaznaczyc, ze jest to dopiero tak naprawde drugi, a w zasadzie pierwszy model drewniany (bo Wodnik jest kartonowo - fornirowy).
Tak, licze na szeroko pojeta wyrozumialosc
i pomoc Kolegow bardziej bieglych w Fachu...
Wiem ze wielu buduje model bez relacji...
tak ze Kurs bedzie kontynuowany i dobrniemy z budowa do konca.
Pozdrawiam i
zachecam do wzmozenia wysilkow w budowie,
a jest naprawde warto bo model po olinowaniu
sprawia dosc imponujace wrazenie.
Mysle, ze zaczniemy od punktu gdzie sie zatrzymalismy , czyli od poszycia kadluba,
chociaz ten krok jest dokladnie opisany przez Zbyszka.
Gdyby byly pytania odnosnie poszycia dwuwarstwowego to jestem do dyspozycji i postaram sie odpowiedziec na ewentualne pytania.
Posiadam dosc duza dokumentacje fotograficzna z poszczegolnych etapow budowy,
natomiast brakuje mi doswiadczenia i tu bede prosil o o pomoc Mirka.
Czyli zaczniemy od kroku 14.
Natomiast kiedy go opublikowac bedzie zalezne od potrzeb Kolegow budujacych K&M.
Jezeli zachodzi taka potrzeba prosze o informacje i opublikujemy Krok 14 zeby "przebrnac te feralna 13-tke.
Musze tez od razu zaznaczyc, ze jest to dopiero tak naprawde drugi, a w zasadzie pierwszy model drewniany (bo Wodnik jest kartonowo - fornirowy).
Tak, licze na szeroko pojeta wyrozumialosc
i pomoc Kolegow bardziej bieglych w Fachu...
Wiem ze wielu buduje model bez relacji...
tak ze Kurs bedzie kontynuowany i dobrniemy z budowa do konca.
Pozdrawiam i
zachecam do wzmozenia wysilkow w budowie,
a jest naprawde warto bo model po olinowaniu
sprawia dosc imponujace wrazenie.
- mirek
Napewno nie odmówię pomocy i chętnie będę Romkowi pomagał . Niestety życie płata figle i obecnie nie jestem w stanie poprowadzic dalej kursu . Bardzo się cieszę , ze Romek podjął sie kontynuacji tego co ja rozpocząłem . Ja oczywiscie w miarę mozliwości będę robił swój modek i będę zamieszczał relację na forum . Jeszcze raz serdecznie dziękuję Romku :) :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Nie ma sprawy Mirku...
I fotka
dla niezdecydowanych.

I fotka
dla niezdecydowanych.