Opinie i dyskusje o projekcie

Zapraszamy do udziału w projekcie !!!
ODPOWIEDZ
vegelus

Odp:Opinie i dyskusje o projekcie

Post autor: vegelus »

Spoko dlatego wyslalem na PW zamiast na ogolne forum.

Co do PWMowców to chcialbym zauważyć tylko tyle, że jest to kolebka wirtualnego modelarstwa zapoczątkowana na pl.rec.modelarstwo

I jeszcze jedna ważna uwaga JESTEŚMY MODELARZAMI, co powinno nas łączyć a nie dzielić :)

Ja z budową czekam aż zostanie pokryty kadłub, gdyż chcę zobaczyć co i jak będzie robione przy osadzaniu masztów oraz pokrywanie pokładu. Jak już to będzie zrobione to wtedy rozpocznę swoją budowę.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

chciałbym prosić Szanownych Kolegow o pomoc w temacie tłumaczenia z języka niemieckiego na nasz kilku (3-4) stron z książki niejakiego Hansa Szymanskiego 'Deutsche Segelschiffe'. rozdział dotyczy niemieckich galeasów z przełomu 19 i 20 wieku, jest w nim jakaś wzmianka na temat K&M. za wszelką pomoc z góry wielkie podziękowania!
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
jerry_bee

trochę to trwało, ale w końcu udało się zamknąć listę akcesoriów potrzebnych do budowy K&M.

Obrazek

wymiary zdjęte są z planów MBH, jeśli ktoś ma te elementy o wymiarach ciut innych (+/- 10%) chyba nie będzie problemu.
rozmawiamy z producentem blach fototrawionych, jeśli się dogadamy (a raczej tak) to w sklepie pojawi się blaszka z elementami uzupełniającymi (podwięzi, zawiasy, szyldy, litery itd).
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Nic innego, tylko czekać kiedy sklepik wykombinuje taki zestaw w jednym pudełeczku.
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Starszyna

Post autor: Starszyna »

Witam.
Bardzo mi się podoba ten pomysł,też się na to piszę.
Dotąd kleiłem tylko kartoniaki czas na coś bardziej wyrafinowanego.
Zabieram się za stocznię.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
golasz

Post autor: golasz »

Nie wiem czy widział to ktoś ale wole dać, wiem że teraz " musztarda po obiedzie" ale...
http://www.modelarstwoszkutnicze.com/plany.html?
Na tej stronie są do kupienia plany K&M. Pozdrawiam golasz4
[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
Awatar użytkownika
jerry_bee

mam miłą wiadomość dla wszystkich zainteresowanych kursem K&M - Romek zgodził się pomóc nam w prowadzeniu kursu!! po przerwie wracamy do trybu regularnych omówień poszczególnych zadań i etapów budowy. na razie Romek segreguje swoje notatki i przygotowuje omówienia kolejnych kroków, proponuję zostawić mu kilka dni na opanowanie materiału, wyznaczenie celu i pogonienie nas do roboty.
w dalszym ciągu nad całością będzie czuwał Mirek, mamy nadzieję, że teraz będzie coraz częściej do nas zaglądał. Romek obiecał przyciskać mnie w sprawie ewentualnych rysunków więc może jeszcze jakieś szkice również się pojawią.
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Witam

Mysle, ze zaczniemy od punktu gdzie sie zatrzymalismy , czyli od poszycia kadluba,
chociaz ten krok jest dokladnie opisany przez Zbyszka.
Gdyby byly pytania odnosnie poszycia dwuwarstwowego to jestem do dyspozycji i postaram sie odpowiedziec na ewentualne pytania.
Posiadam dosc duza dokumentacje fotograficzna z poszczegolnych etapow budowy,
natomiast brakuje mi doswiadczenia i tu bede prosil o o pomoc Mirka.
Czyli zaczniemy od kroku 14.
Natomiast kiedy go opublikowac bedzie zalezne od potrzeb Kolegow budujacych K&M.
Jezeli zachodzi taka potrzeba prosze o informacje i opublikujemy Krok 14 zeby "przebrnac te feralna 13-tke.

Musze tez od razu zaznaczyc, ze jest to dopiero tak naprawde drugi, a w zasadzie pierwszy model drewniany (bo Wodnik jest kartonowo - fornirowy).
Tak, licze na szeroko pojeta wyrozumialosc
i pomoc Kolegow bardziej bieglych w Fachu...
Wiem ze wielu buduje model bez relacji...
tak ze Kurs bedzie kontynuowany i dobrniemy z budowa do konca.

Pozdrawiam i
zachecam do wzmozenia wysilkow w budowie,
a jest naprawde warto bo model po olinowaniu
sprawia dosc imponujace wrazenie.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Napewno nie odmówię pomocy i chętnie będę Romkowi pomagał . Niestety życie płata figle i obecnie nie jestem w stanie poprowadzic dalej kursu . Bardzo się cieszę , ze Romek podjął sie kontynuacji tego co ja rozpocząłem . Ja oczywiscie w miarę mozliwości będę robił swój modek i będę zamieszczał relację na forum . Jeszcze raz serdecznie dziękuję Romku :) :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Nie ma sprawy Mirku...

I fotka
dla niezdecydowanych.

Obrazek
ODPOWIEDZ