A ja swoje (chyba) sto skrzynek mam osadzone. Przy osadzaniu musiałem skorzystać z połowicznych tymczasowo włożonych w kadłub wręg. Mimo wszystko burty skorupy lubią tracić kształt. Wklejone skrzynki znacznie usztywniły skorupę.
...gotowe...
Zostaje jeszcze poszerzyć otwory wejściowe w burtach, zrobić mini pilarkę i wyznaczam pierwszy pokład.
Nie da się nie zauważyć że dziś 24 grudzień i Twoje imieniny, więc złożę Ci życzenia .
Młody jesteś to zdrowie masz , z zawodu nauczyciel to i kase masz , tak więc życze Ci Adamie abyś miał jak najwięcej wolnych chwil abyś mógł sie upajać budowa pięknego modelu .
Wszystkiego naj, naj ,naj :) :) :)
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Mnie w końcu udało się dziś złamać świąteczną cisze:):) i coś wystrugałem:) Mam gotowe pokładniki pd I pokład bateryjny.
Krzywiznę pokładników wyznaczyłem swoim programem dostępnym tu Wysokość pokładnika przyjąłem 15cali Co w mojej skali daje około 6mm. Swego czasu zanotowałem sobie, że na liniowcu z około 1780roku wysokość pokładnika pod działo 42 funtowe wynosiła 18cali. Ja wyznaczałem pod 32 funtowe- może te przyjęte 15cali akurat?
Odległość pokładu od furt wyznaczyłem metoda podana przez Pawła (Vegelus'a) w jednym z linków, z tą różnicą, ze użyłem cyrkla z blokadą. Zaś konstrukcyjna odległość ustaliłem na podstawie kolejnego programu dostepnego tu Z programu dla przyjętej skali i wagomiaru wyszło mi 8,48mm. Z planów mam 9mm lub 10mm w zależności, pod którą furta mierzę.
Cyrkiel przyłożyłem specjalnie pod fotkę- linie wyznaczyłem wcześniej
Pokładniki będę mocować na listewce przyklejonej odpowiednio niżej wzdłuż burty. Ułożenie na sucho paru pokładników wygląda jak poniżej:
EDIT: wklejone wszystkie pokładniki I pokładu bateryjnego...
Ciekawy jestem bardzo dalszego ciągu. Ta metoda budowy jest tak odmienna od tego ci ja robię, że nie umiem zgadnąć co teraz zrobisz z tą połówką pokładu.
Zrobi drugą taką samą . Adam pokaż jak dajesz sobie radę na łukach i dziobie , bo Twoje fotki pokazują tylko finalny produkt . A młodzież obserwuje i się uczy :)
Najlepszego :)
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .