Witam
Rozpoczynam relację z budowy USS Syren z zestawu Model Shipways, Skala 1:64
Na razie zawartość pudełka.
USS SYREN
- stefan
Re: USS SYREN
hscx pisze:Witam
Rozpoczynam relację z budowy USS Syren z zestawu Model Shipways, Skala 1:64
Na razie zawartość pudełka.
Bardzo imponująca zawartośc...
oczywiście nie spiesz się, rób sobie swoim tempem, pokazuj co robisz, i te de, i te pe...
Nie bedem pisau sze saiadaam f pierfszym żendzie, i tak zasiadam,
popcornu nie lubie, a od coli to możn adostać abo jobla abo zęby powypadajom, więc nie używam

Jedno jest pewne, bedę obserwował co robisz.
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Witaj,
Model bardzo fajny na MSW można zobaczyć jak go wykonał autor tegoż zestawu...
Ale ja mam jedno takie niedyskretne pytanie jaki jest koszt takiego zestawu od Model Shipways??
Nabyłeś go w Polsce?? Chyba nie...
A i jeszcze listwy są lipowe?? Czy elementy wycinane laserem też w lipie czy to jakaś sklejka??
Generalnie to jakiego drewna należy się spodziewać w takim zestawie...??
Pozdrawiam
Mateusz
Model bardzo fajny na MSW można zobaczyć jak go wykonał autor tegoż zestawu...
Ale ja mam jedno takie niedyskretne pytanie jaki jest koszt takiego zestawu od Model Shipways??
Nabyłeś go w Polsce?? Chyba nie...
A i jeszcze listwy są lipowe?? Czy elementy wycinane laserem też w lipie czy to jakaś sklejka??
Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- Tomek Aleksinski
Gratuluje nabytku.
Mialem przyjemnosc ogladac ten zestaw (bez otwierania pudelka) na ostatniej wystawie modeli w Newport Beach, Kalifornia i bylem pod sporym wrazeniem.
Wszystkie zestawy amerykanskiej firmy Model Shipways sa z reguly bardzo rzetelnie opracowane (powiedzialbym, ze znacznie lepsze od zestawow europejskich, moze z wyjatkiem zestawow Jotika), osprzet - jak to nazywasz, jest dokladniejszy i jepszy jakosciowo.
Tradycyjnie, zestawy MS sa zaopatrzone w drewno lipowe - gatunek amerykanskiej lipy, ktora sie tu nazywa basswood - nieco twardsza i o rowniejszych slojach od lipy europejskiej. Elementy precyzyjnie powycinane laserem . Plany sa bardzo drobiazgowe, jesli bedziesz sie stosowal do szczegolowej instrukcji montazu, powstanie bez watpienia fajny i atrakcyjnie wygladajacy model.
Lipowe planki na burty mozesz wymienic na swoje, np. z czeresni lub (lepiej) z gruszy, jesli masz taka mozliwosc.
Zycze dobrej zabawy!

Mialem przyjemnosc ogladac ten zestaw (bez otwierania pudelka) na ostatniej wystawie modeli w Newport Beach, Kalifornia i bylem pod sporym wrazeniem.
Wszystkie zestawy amerykanskiej firmy Model Shipways sa z reguly bardzo rzetelnie opracowane (powiedzialbym, ze znacznie lepsze od zestawow europejskich, moze z wyjatkiem zestawow Jotika), osprzet - jak to nazywasz, jest dokladniejszy i jepszy jakosciowo.
Tradycyjnie, zestawy MS sa zaopatrzone w drewno lipowe - gatunek amerykanskiej lipy, ktora sie tu nazywa basswood - nieco twardsza i o rowniejszych slojach od lipy europejskiej. Elementy precyzyjnie powycinane laserem . Plany sa bardzo drobiazgowe, jesli bedziesz sie stosowal do szczegolowej instrukcji montazu, powstanie bez watpienia fajny i atrakcyjnie wygladajacy model.
Lipowe planki na burty mozesz wymienic na swoje, np. z czeresni lub (lepiej) z gruszy, jesli masz taka mozliwosc.
Zycze dobrej zabawy!

-
Witam.
Wręgi są wycinane ze sklejki lipowej, pozostałe elementy z ichnej lipy.
Zamierzam wykonać czarne elementy z czarnego hebanu, burty z bukszpanu, wewnętrzną stronę burt, jak i pozostałe elementy z gruszy.
mati086 pisze:A i jeszcze listwy są lipowe?? Czy elementy wycinane laserem też w lipie czy to jakaś sklejka??
Wręgi są wycinane ze sklejki lipowej, pozostałe elementy z ichnej lipy.
Tomek Aleksinski pisze:Lipowe planki na burty mozesz wymienic na swoje, np. z czeresni lub (lepiej) z gruszy, jesli masz taka mozliwosc.
Zamierzam wykonać czarne elementy z czarnego hebanu, burty z bukszpanu, wewnętrzną stronę burt, jak i pozostałe elementy z gruszy.
-
Witam
Wykonałem setwe dziobową, przeszlifowałem wręgi i złożyłem, jest krzywo !
Wykonałem setwe dziobową, przeszlifowałem wręgi i złożyłem, jest krzywo !
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
No to jak jest krzywo to czas pomyśleć o jakiejś stoczni
Pozdrawiam
Mateusz

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- bartes123
-jedni robią stocznię,
-inni bawią się i kleją wręgi dokładając do wzornika z np. klocków lego
-jeszcze inni dociskając wręgi do kątowniczków (np. aluminiowych)
-jeszcze inni parzą podłużnicę a następnie suszą pod obciążeniem (celem wyprostowania)
-wreszcie ostatni kleją powolutku, powiedzmy wręga na dzień, do każdej wręgi doklejając dystanse (lub proste klocki na styku podłużnica-wręga)
Ja robiąc kuter, a miał mało wręg i krótki był, zrobiłem stocznię oraz wklejałem klocki na styku wręga-podłużnica. Nie omieszkałem się też wkleić między wręgi dystansów:
viewtopic.php?f=537&t=31604
Okazuje się jednak, że zakup zestawu to dopiero 1/4 drogi do modelu. Kolejne 1/4 to odpowiedni warsztat. No i 1/2 z całości to złożenie modelu do kupki
Powodzenia
-inni bawią się i kleją wręgi dokładając do wzornika z np. klocków lego
-jeszcze inni dociskając wręgi do kątowniczków (np. aluminiowych)
-jeszcze inni parzą podłużnicę a następnie suszą pod obciążeniem (celem wyprostowania)
-wreszcie ostatni kleją powolutku, powiedzmy wręga na dzień, do każdej wręgi doklejając dystanse (lub proste klocki na styku podłużnica-wręga)
Ja robiąc kuter, a miał mało wręg i krótki był, zrobiłem stocznię oraz wklejałem klocki na styku wręga-podłużnica. Nie omieszkałem się też wkleić między wręgi dystansów:
viewtopic.php?f=537&t=31604
Okazuje się jednak, że zakup zestawu to dopiero 1/4 drogi do modelu. Kolejne 1/4 to odpowiedni warsztat. No i 1/2 z całości to złożenie modelu do kupki

Powodzenia
-
Tak z ciekawości włożyłem do stoczni, i jest lepiej, ale nadal krzywo.
Między wręgi będę wsadzał klocki dostępowe.
Między wręgi będę wsadzał klocki dostępowe.
- Załączniki
-
- P4170014.JPG (47.39 KiB) Przejrzano 12045 razy
- Budrys
Witam. Może zacznij od sprawdzenia prostoliniowości samej podłużnicy. Luźno włożone wręgi nie powinny powodować skrzywienia osi (zdjęcie 1). Zamocowanie w uchwycie "stoczni" poprawiło ale nie zlikwidowało do końca. Klocki wypełnienia wymuszą na pewno równoległość wręg ale czy usuną całkowicie skrzywienie podłużnicy?
Pzdr. B.
Pzdr. B.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"