Jacht CHATHAM
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Re: Jacht CHATHAM
A ja proponuje aby Safari (bo ładnie mu to wychodzi) pokazał krok po kroku aby można było krok po kroku zobaczyć jak się takiego jufersa robi... bo ja dalej nie wiem 

The world is yours...
- PanLipazMiodem
Dobra Panowie bo się mi tu gorąco zrobiło.
Tego kasztana mojego robiłem tylko na próbę, parę minut, nawet zbytnio się nie przykładałem. Chciałem tylko sprawdzić czy "technologia" którą chcę wykorzystać będzie się sprawdzać. Wydaje mi się, że będzie to dobra technika a że wyszło jak wyszło to tylko wina tego, że wcale nie starałem się zbytnio wykonać poprawnego jufersa tylko najpierw wyczuć grunt.
Co do okrzyków żebym kupił u Mirka jufersy i bloczki to moja odpowiedź jest taka, że chcę się sam przed sobą przekonać czy potrafię je zrobić (i nie chodzi tu o pieniądze
). Jeżeli okaże się, że potrafię to będę bardzo szczęśliwy i zadowolony.
Więc zamknijmy temat kasztanów a jak już będę gotowy to przedstawię co zrobiłem.
Pozdrawiam
Przemek
Tego kasztana mojego robiłem tylko na próbę, parę minut, nawet zbytnio się nie przykładałem. Chciałem tylko sprawdzić czy "technologia" którą chcę wykorzystać będzie się sprawdzać. Wydaje mi się, że będzie to dobra technika a że wyszło jak wyszło to tylko wina tego, że wcale nie starałem się zbytnio wykonać poprawnego jufersa tylko najpierw wyczuć grunt.
Co do okrzyków żebym kupił u Mirka jufersy i bloczki to moja odpowiedź jest taka, że chcę się sam przed sobą przekonać czy potrafię je zrobić (i nie chodzi tu o pieniądze

Więc zamknijmy temat kasztanów a jak już będę gotowy to przedstawię co zrobiłem.
Pozdrawiam
Przemek
- safari28
I słuszna uwaga, moim zdaniem nie ma sensu pitolić się z takimi elementami jak bloczki czy gretingi które pan Mirek wykonuje. Ale nic nie przynosi takiej satysfakcji jak własnoręcznie wykonane wszystkie detale.
Kolega pokombinuje i zobaczycie jakie te kasztany wyjdą. Nowi początkujący koledzy tak przy okazji nie bójcie się ręcznych robót, wzięcia ołówka i kartki. Naszkicowania jakiegoś detalu, wtedy rozbudza się wyobraźnia, wszystko można odpowiednio zwaloryzować i udoskonalić. Dzięki temu wyrabia się pewna ręka i proste oko co się odbije na wykonywaniu i dokładności wszystkich elementów. Sam jestem początkującym amatorem a to co piszę jest tylko wnioskiem wysuniętym z własnych błędów doświadczeń i porad bardziej doświadczonych kolegów.
Kolega pokombinuje i zobaczycie jakie te kasztany wyjdą. Nowi początkujący koledzy tak przy okazji nie bójcie się ręcznych robót, wzięcia ołówka i kartki. Naszkicowania jakiegoś detalu, wtedy rozbudza się wyobraźnia, wszystko można odpowiednio zwaloryzować i udoskonalić. Dzięki temu wyrabia się pewna ręka i proste oko co się odbije na wykonywaniu i dokładności wszystkich elementów. Sam jestem początkującym amatorem a to co piszę jest tylko wnioskiem wysuniętym z własnych błędów doświadczeń i porad bardziej doświadczonych kolegów.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 19:16 przez safari28, łącznie zmieniany 1 raz.
- mirek
safari28 pisze: Nowi początkujący koledzy tak przy okazji nie bójcie się ręcznych robót, wzięcia ołówka i kartki. Naszkicowania jakiegoś detalu, wtedy rozbudza się wyobraźnia, wszystko można odpowiednio zwaloryzować i udoskonalić. Dzięki temu wyrabia się pewna ręka i proste oko co się odbije na wykonywaniu i dokładności wszystkich elementów. Sam jestem początkującym amatorem a to co piszę jest tylko wnioskiem wysuniętym z własnych błędów doświadczeń i porad bardziej doświadczonych kolegów.
Tu się z kolegą całkowicie zgadzam , nie ma co bić piany i jak mówi przysłowie : Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz ( jazdy na rowerze ) to samo tyczy się pewnych elementów trzeba spróbować bo inaczej nigdy nie będziemy wiedzieli czy jest to w naszych możliwościach
Pozdrawiam Mirek Rybus
- PanLipazMiodem
Witam.
Jestem w trakcie robienia jufersów. Mam nadzieję, że te nie wyglądają jak "obsrane kasztany"
Od lewej surowe drewno, zaolejowane drewno, pobejcowane dwa razy i zaolejowane. Jakie zrobić? Mi najbardziej podoba się opcja po prawej.
Pozdrawiam
Przemek
Jestem w trakcie robienia jufersów. Mam nadzieję, że te nie wyglądają jak "obsrane kasztany"

Od lewej surowe drewno, zaolejowane drewno, pobejcowane dwa razy i zaolejowane. Jakie zrobić? Mi najbardziej podoba się opcja po prawej.
Pozdrawiam
Przemek
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
No i elegancko wyszły... 
Mi podoba się opcja 4, która (liczę na to) nie zmieściła się w kadrze, czyli taka gdzie w jufersach są nacięcia na liny talrepu
daj najciemniejszy kolor jufersa jaki uda ci się osiągnąć...
Pozdrawiam
Mateusz

Mi podoba się opcja 4, która (liczę na to) nie zmieściła się w kadrze, czyli taka gdzie w jufersach są nacięcia na liny talrepu

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- PanLipazMiodem
................................................................................................................................
- Slawek Kromer
wydaje mi się że otwory w jufersach są powiercone nie tak
środkowy jufers jest prawidłowo nawiercony natomiast ten z prawej nie (czerwonym zaznaczyłem słoje)powinny przebiegac pomiędzy otworami
a morze się myle
środkowy jufers jest prawidłowo nawiercony natomiast ten z prawej nie (czerwonym zaznaczyłem słoje)powinny przebiegac pomiędzy otworami
a morze się myle
- Załączniki
-
- IMG_2716IV.jpg (63.17 KiB) Przejrzano 4243 razy
- PanLipazMiodem
Sławku, chyba masz rację. Przyznaję, że nawet nie zwracałem uwagi na otwory, jakoś mi to umknęło. Następna rzecz do zapamiętania na przyszłość.
- PanLipazMiodem
Witam.
Zrobiłem na próbę parę 5mm kasztanków.
I znów mam pytanie o kolor:
od lewej - surowe drewno, poolejowane, pobejcowane i poolejowane.
Mi osobiście znów najbardziej pasuje najciemniejszy kolor (olej jeszcze nie wysechł i przez to się świeci jak psu klejnoty)
Pozdrawiam
Przemek
Zrobiłem na próbę parę 5mm kasztanków.
I znów mam pytanie o kolor:
od lewej - surowe drewno, poolejowane, pobejcowane i poolejowane.
Mi osobiście znów najbardziej pasuje najciemniejszy kolor (olej jeszcze nie wysechł i przez to się świeci jak psu klejnoty)
Pozdrawiam
Przemek