Ozłociłem kobitkę
Wkleiłem zakończenia masztów
Zrobiłem podwójny łącznik bukszprytu, lina została zaopatrzona w oczko do zaciągnięcia na siodle bukszprytu
Teraz wkleiłem galion
oraz ograniczniki siodła i dwa pachołki koło bukszprytu
I całość wygląda tak
Santa Leocadia - Shipyard
- lkemot
Re: Santa Leocadia - Shipyard
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- Bartek_W
... i choć przedefiniowałeś na nowo pojęcie "suty jak rakiety", przyznać trzeba, że model ładny.
Pozdrawiam i życzę stopy wody pod kilem
Bartek
Pozdrawiam i życzę stopy wody pod kilem

Bartek
- lkemot
Prace przy olinowaniu bukszprytu - watersztagi i wanty. Wanty mocowane są do burt za pomocą haków. Zastosowałem serca do łączenia want i watersztagów z bukszprytem

I widok całości

I widok całości

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
Przyszedł czas na zamocowanie jufersów w ławach wantowych. Będzie trochę drutoplastyki. Na początek odciągi jufersów want fokmasztu i grotmasztu

I odciągi jufersów want bezanmasztu

I odciągi jufersów want bezanmasztu

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- Kon_Bar
Tomku,
widzę, że używasz takich samych narzędzi co ja
Moja dobra rada - opiłuj (z wyczuciem) jedną ze szczęk szczypiec okrągłych w ostrzejszy stożek - będziesz mógł wykręcać mniejsze oczka 
Druga sprawa - przemyśl czy nie warto polutować oczek. Trudniej poczernić cynę, ale efekt optyczny jest znacznie lepszy.
Pozdrawiam i kibicuję
Konrad
widzę, że używasz takich samych narzędzi co ja

Druga sprawa - przemyśl czy nie warto polutować oczek. Trudniej poczernić cynę, ale efekt optyczny jest znacznie lepszy.
Pozdrawiam i kibicuję
Konrad
- ataman
Kon_Bar pisze:Tomku,
widzę, że używasz takich samych narzędzi co jaMoja dobra rada - opiłuj (z wyczuciem) jedną ze szczęk szczypiec okrągłych w ostrzejszy stożek - będziesz mógł wykręcać mniejsze oczka
Konrad
Ostatnio moja córka zainteresowała się hobbystycznym wyrobem biżuterii.... i dzięki temu natknąłem się na bardzo fajne szczypce, idealne do robienia takich właśnie oczek. W "narzędziach modelarskich" takich nie wystawiają, tu na forum też chyba jeszcze nikt ich nie polecał, no to ja podpowiem tym (tak jak ja do niedawna) niezorientowanym, że można tego typu zabawki znaleźć na allledrogo w dziale Kolekcje-rękodzieło-biżuteria-półprodukty-narzedzia
- Załączniki
-
- szczypce.jpg (38.06 KiB) Przejrzano 7682 razy
Pozdrawiam
- lkemot
Oczka i inne podzespoły będę lutował, inaczej byłyby widoczne brzydkie dziury na styku drutu. Zastanawiam się tylko czym - cienką cyną czy pastą lutowniczą. Z pastą lutowniczą nie miałem styczności, więc jak byście mi coś polecili to bym spróbował - chyba, że lepsza cyna ?
A szczypce warte zakupu, tym bardziej, że cena jest niewielka
A szczypce warte zakupu, tym bardziej, że cena jest niewielka
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
Dalsze prace przy jufersach. Dodatkowe mocowania odciągów dla jufersów grotmasztu i fokmasztu.

Obejmy jufersów

I pierwsza przymiarka jak to będzie wyglądało

Obejmy jufersów

I pierwsza przymiarka jak to będzie wyglądało

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
Mocowanie mniejszych jufersów

Uzbroiłem jufersy w obejmy i polutowałem odciągi i wzmocnienia

Kolej na drobny szlif lutów i malowanie na czarno...

Uzbroiłem jufersy w obejmy i polutowałem odciągi i wzmocnienia

Kolej na drobny szlif lutów i malowanie na czarno...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
W końcu przymocowałem jufersy do ław wantowych

Teraz zostało poprawić malowanie odciągów jufersów i pora przymierzyć się do kręcenia linek na wanty. Odkurzyłem mojego Ropa z klocków lego

Rop podczas pracy, a w zasadzie juz pod koniec kręcenia linki bo wózek dojechał już do napędu

I ukręcona linka

Teraz zostało poprawić malowanie odciągów jufersów i pora przymierzyć się do kręcenia linek na wanty. Odkurzyłem mojego Ropa z klocków lego

Rop podczas pracy, a w zasadzie juz pod koniec kręcenia linki bo wózek dojechał już do napędu

I ukręcona linka

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot