Le Coureur 1:48

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
lkemot

Re: Le Coureur 1:48

Post autor: lkemot »

Ładnie to wychodzi.
Zauważ tylko na przyszłość, że pokład ma naokoło listwę brzegową i deski pokładu nie są kończone szpicem. Ja w ten sposób co Ty robię te pokłady, które nie są potem widoczne w całości - bo szkoda pracy, jak i tak tego nie widać. Ale jest bardzo Ok, a w następnym modelu uszczegółowisz ten element...
Rób dalej, patrzymy...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
Tadeo

Re: Le Coureur 1:48

Post autor: Tadeo »

Pierwsze poszycie - fornir olcha 0,6 mm. Poszywanie wykonałem w odwrotnej kolejności niż w planach Shypyard. Oklejanie rozpocząłem od dna w kierunku pokładu. Elementy (są większe niż w planach) zostały przygotowane w następujący sposób: za pomocą taśmy malarskiej przenosiłem kształt na fornir a następnie wycinałem nożykiem, później dopasowałem papierem ściernym, fornir moczyłem wodą, wilgotny wklejałem na Pattex Expres, całość przeszlifowałem panierem ściernym naklejonym na 30 cm listewkę. Ponieważ jest to pierwsze poszycie za bardzo się nie przykładałem i pozostały niewielkie szczeliny. Pozostawiłem nieoklejony siedmiomilimetrowy pas od strony pokładu - ma to na celu „łatwiejsze manewrowanie” kadłubem podczas kolejnych prac tj.: wklejenie stępki i wykonanie zakładkowego poszycia.

Pozdrawiam Tadek
Załączniki
„Fotograf” został sfotografowany :-)
„Fotograf” został sfotografowany :-)
Kadłub „ubrany” w pierwsze poszycie
Kadłub „ubrany” w pierwsze poszycie
Dziób
Dziób
Rufa
Rufa
Poszczególne elementy naklejam tak, aby łączenia znalazły się na środku wręgi
Poszczególne elementy naklejam tak, aby łączenia znalazły się na środku wręgi
Wycięty z taśmy element naklejony na fornir olchowy
Wycięty z taśmy element naklejony na fornir olchowy
Miękkim ołówkiem zaznaczam na taśmie malarskiej kształt przygotowywanego elementu
Miękkim ołówkiem zaznaczam na taśmie malarskiej kształt przygotowywanego elementu
ODPOWIEDZ