Takie haczyki wykonałem na prowadnicy lawety z działem, drut miedziany 0,5 mm.
CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834, 1:36
- Piotras
Re: CHALOUPE ARMEE EN GUERRE-1834, 1:36
Poczerniłem działo do szlupy. Wszystko wykonane tak jak mi mówił Piotrek (dali) efekt mnie zaskoczył jestem zadowolony, dzięki za rady.
Mam sporo zdjęć więc umieszczę je w kilku postach.
Mam sporo zdjęć więc umieszczę je w kilku postach.
- Piotras
Falkonety są kupne tylko musiałem je lekko "przerobić".
Części do "uchwytów" (nie znam fachowej nazwy) do falkonetów chyba największa moja zmora żeby to wszystko razem polutować.
Części do "uchwytów" (nie znam fachowej nazwy) do falkonetów chyba największa moja zmora żeby to wszystko razem polutować.
- Piotras
Stan na dzisiaj, już końcówka prac została.
- TomekA
Holy cow! Kolejna fantastyczna relacja z pieknie wykonywanego modelu!!! Gratulacje!
Na pewno upewniles sie co do detali tych falkonetow (swivel guns), ze nie maja tych przedluzek - uchwytow w ksztalcie kijow od bejzbola, z kulka na koncu, by uchwyt byl solidny w rece.
W tej epoce owe falkonety byly juz ladowane od przodu - jak u Ciebie. Moze tylko byly one nieco smuklejsze od regularnych dzial...
No, ale ja nie mam mozliwosci sprawdzenia tego na planach, bo takowych nie posiadam...
Jeszcze raz, gratulacje i... tak trzymac!
...................................................................
PS: Pisze ten wpis na raty. Wszystko w porzadku z Twymi falkonetami - sprawdzilem na necie, m.in. na francuskim forum i wszyscy tam robia to jak Ty. Czyli, musi sie to zgadzac z oryginalnymi planami. Zerknij tu: http://modelismearsenal.hlt34.fr/xxxii_ ... on_579.htm
Uchwyty sa troche dziwne - nie pierwsza to rzecz na francuskich okretach...

Na pewno upewniles sie co do detali tych falkonetow (swivel guns), ze nie maja tych przedluzek - uchwytow w ksztalcie kijow od bejzbola, z kulka na koncu, by uchwyt byl solidny w rece.
W tej epoce owe falkonety byly juz ladowane od przodu - jak u Ciebie. Moze tylko byly one nieco smuklejsze od regularnych dzial...
No, ale ja nie mam mozliwosci sprawdzenia tego na planach, bo takowych nie posiadam...
Jeszcze raz, gratulacje i... tak trzymac!

...................................................................
PS: Pisze ten wpis na raty. Wszystko w porzadku z Twymi falkonetami - sprawdzilem na necie, m.in. na francuskim forum i wszyscy tam robia to jak Ty. Czyli, musi sie to zgadzac z oryginalnymi planami. Zerknij tu: http://modelismearsenal.hlt34.fr/xxxii_ ... on_579.htm
Uchwyty sa troche dziwne - nie pierwsza to rzecz na francuskich okretach...

- Piotras
Witam, dziękuję za miłe słowo. Jeszcze trochę pracy przy szlupie zostało, ale to już zdecydowanie końcówka prac.
Co do tych uchwytów to robiłem je tak jak były na planach i z podpatrzonych relacji na innych forach jak i na tym też. Teraz nie mam dostępu do planów, ale w poniedziałek mogę zrobić zdjęcie w ramach dowodu
Link coś mi nie działa, nie wiem czemu.
Co do tych uchwytów to robiłem je tak jak były na planach i z podpatrzonych relacji na innych forach jak i na tym też. Teraz nie mam dostępu do planów, ale w poniedziałek mogę zrobić zdjęcie w ramach dowodu

Link coś mi nie działa, nie wiem czemu.
- TomekA
Piotras pisze:...Link coś mi nie działa, nie wiem czemu.
A teraz?
http://modelisme-arsenal.hlt34.fr/xxxii ... on_579.htm