Drewniana dżonka

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartes123

O:Drewniana dżonka

Post autor: bartes123 »

Witam!
Korzystając z przepisu znalezionego na jednej z greckich stronek
http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=62〈=en
zrobiłem se skrzynkę z rybkami ;]

Obrazek

Obrazek

Skrzynka ma wymiary 20x40 (mm oczywiście) - ale jest tymczasowa, potrzebna do sklejenia "rybek" i pomalowania ich. Na gotowe będzie z drewna czereśniowego albo brzozowego bejcowanego na dąb.
Taki drobiażdżek a doda chyba charakteru mojej dżonce rybackiej.

Obrazek

A tu widać sieci którymi owe rybki będą łowić załoganci!
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

bartes123 napisał:
Witam!
Korzystając z przepisu znalezionego na jednej z greckich stronek zrobiłem se skrzynkę z rybkami ;]

Sprawdziłem - tych greckich stronek jest trochę... Mógłbyś podać link ? :evil:

====
EDIT
====

Dzięki :)
Awatar użytkownika
bartes123

Kilka fotek zapodaję - detaliki są upierdliwe...

sieci i robiąca siępułapka na nieszczęsne kraby - w skali kapslowej

Obrazek

wiosłą zamocowane w "nadbudówce"

Obrazek

Junksa widok z rybkami

Obrazek

sieć z gazy vs sieć z tiulu (cholernie ciężko się go barwi i jakoś takoś nowocześnie wygląda - jednak bardzo symetreycznie?)

Obrazek

Podstawowy warsztacik młodeko szkutniczka

Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Dżonka zakończona w rekordowo długim czasie. Garść fotek (jak moderacje wkurza zaśmiecanie serwera proszę o cięcie - to mój pierwszy model więc nie mogłem się powstrzymać!):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z siecią było tak, że gazę obszyłem ładnie liną plecioną na ropie, następnie dodałem bojki drewniane. Potem to zbejcowałem. w końcu obok każdej bojki dodałem po kawałku liny i zwinąłem sieci podwiązując je. I wygląda toto jak bym nic z nimi nie robił ;/
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Post autor: Paliwiak1 »

Piękna robota tylko pozazdrościć.

Dlaczego mówisz, że w rekordowo długim czasie? Dla mnie nie całe 8 miesięcy dla tak pięknej dżonki i na dodatek tak wyposażonej do bardzo mało czasu. Powiem tyle jest to jedna z najlepszych dżonka, z jakich widziałem i nie mogę się doczekać jak zaczniesz budować jakiś inny model z taką dokładnością o szczegóły. :evil:
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

gratulacje - nic tylko podziwiać... ale z tą drabiną (wiosła są na zewnątrz?), jakby kto biegł, to mógłby się zahaczyć ;P (Hadżi - po to są liny)
Na prawdę gratulacje - są jeszcze nie ukończone dżonki 8:(:::
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Śliczny model. Gratulacje.
Takie podejście do pracy bardzo cieszy.
Mało teorii, a dużo praktycznych rozwiązań.
Sam chyba przyznasz, że na Dżonce można się
w tani sposób wiele nauczyć.
Myślę, że dołączysz do grona popierających budowę Dżonki.

Gdzie model będzie eksponowany ?
Awatar użytkownika
bartes123

Drogi RomkuS, nawet nie masz pojęcia ile znaczy dla mnie Twój wpis! Jak zapewne dla wielu jesteś moim niedoścignionym wzorem! Dżonka to super model, nauczyłem się wiele, a przede wszystkim pokory, pokory dla zagadnienia, dla materiału. No i w międzyczasie przyszła ta dziwna przyjemność z siedzenia w piwnicy i dłubania. Gdzie model będzie eksponowany? Ano w moim głównym pokoju, już moja małżonka oto zadba, bo stała się wielką fanką tego hobby. A poza tym, mam cichą nadzieję pokazać się na zjeździe kogowym, który jak mniemam się odbędzie w tym roku! Co do następnego modelu to zgodnie z hasłem: " nie dajmy się zwariować" - postowałem Ninę, pisałem i o Gretel, mimo wszystko jednak, mam pewien model nad którym pracuję już długi czas - zbieram informacje, plany i fotografie, a że jest to model lokalny, nasz rodzimy to też i fazę przygotowań myslę że mam już za sobą. Przy okazji RomkuS - podjąłem kroki w nauce Corela - informatykowi powino to jako tako iść, a obeznanie z tym programem daje gigantyczne wręcz możliwości planowania kroków a także dokumentacji działań! Mam nadzieję ruszyć lada dzień z projektem kuterka, chwilowo jednak o tym cisza, bo znając moje tempo (kto wie co to 11 miesięczna młoda dama na pokładzie ten wie o co chodzi) to nie wiem kiedy posunę pracę do przodu! nie mniej jednak raz wchodząc na pokład wśród tak zacnych kompanów nie mam zamiaru schodzić!!!
Ps. pisałem na lapku, w ie6, bez słownika... (można kurna bez błędów? ano można!)
ODPOWIEDZ