szebeka

Opisy budowy jednostek żaglowych
pixi116

O:szebeka

Post autor: pixi116 »

;)
Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
GrzesiekD

Post autor: GrzesiekD »

Poza gretingiem dobrze sobie radzisz z fornirem:)
Stosujesz różne gatunki, czy bejcujesz?
Co do tych gretingów to popraw je a nie pożałujesz. Model wychodzi dobrze, a greting psuje jego ogólny wygląd...
Hmmm. zastanawiam się, czy nie zrobiłeś już tego modelu na gotowo, a teraz nas karmisz co trochę po
parę zdjęć z dokumentacji budowy, tak?
Pozdrawiam
Grzesiek

Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
pixi116

Te zdjecia co ostatnio wystawiłem to etap pracy nad którym pracowałem jakies 4 dni temu. Teraz zajmuje się nad poszyciem dna idąc od dołu kończąc na burtach. Co do forniru stosuje dwa gatunki i ewentualnie bejcuje w celu przyciemnienia
Tomek
pixi116

Witam. Wracając jeszcze co do gretingu uważam że nie jest idalny ale biorąc pod uwagę skale modelu myślę że dobrze wygląda. Pragnę zauważyć że zdjęcie jest trochę większe. Sam greting ma wymiary 15 na 12 mm :S
Tomek
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Posłuchaj rady Kolegów i zmień greting. Ten jest paskudny.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
pixi116

Dobrze. A w jaki sposób mam go wykonać ? Co do gretingu nie mam jeszcze zabardzo doświadczenia.:blush: A może kupić gotowy ?
Tomek
Awatar użytkownika
Lucek

Post autor: Lucek »

Przejrzyj relacje szebeki wykonanej przez tomisa w relacjach kartonowo forniorowych.Jest tam pokazane jak ładnie zrobić greting z forniru.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

pixi116 napisał:
Pragnę zauważyć że zdjęcie jest trochę większe. Sam greting ma wymiary 1,5 na 1,2 mm :S

Ten Twój greting to raczej ma 15 x 12 mm ,taki wymiar jest w planach wg których robisz model
Pozdrawiam Mirek Rybus
pixi116

Co do gretingu rzeczywiście mieliście rację. Poprzedni był ohydny. Postanowiłem zrobić nowy. Poniżej zamieszczam zdjęcia wykonania nowego gretingu.:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomek
pixi116

Po częściowym wykonaniu rufy zabrałem się do wzmacniania dna statku. Postanowiłem zrezygnować z panikowania na rzecz wzmocnień z listewek, które podtrzymują częściowo pierwszą warstwę która jest kładziona wzdłuż wręg (zapobiega to falowaniu poszycia), a następnie na nią będę kładł paski forniru imitujące poszycie. Nie do końca mam zaufanie do pianki, a poza tym chcę aby model był w całości wykonany z drewna. Metodę tą sprawdziłem już na moim poprzednim modelu HMS Hunter. Oczywiście burty mają 3 warstwy forniru, ta trzecia imituje odeskowanie od środka pokładu, zaś środkowa jest wzmocnieniem.:side:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomek
ODPOWIEDZ