mam nadzieje ze nie zastosowales kartonu falistego:laugh:
ba jak tak to szybko wymien go naprzyklad na ostatnia strone z kalendarza.
Jak zacząć przygodęz modelarstwem?
- DTHCHC
Odp:Jak zacząć przygodęz modelarstwem?
Najlepszy sposób na darmowy karton bez harmonijki to kolega/koleżanka pracująca w markecie... Kolega załatwia mi z tego markieta z tym fruwadłem kropkowanym ;) Bardzo dużo tam tego jest (około 70-80 kg odpadów kartonowych dziennie) i czasami zdarzy się znaleźć prawdziwe perełki... 1, 2, 3 czy nawet 5mm bezharmonijkowy za free ;)
-
No to mnie zdołowaliście. Ja tu się cieszę, że mam kupę kartony, a wy mi piszecie, że to nie ten :huh:
Mówisz w markecie, a po co niby on in potrzeny?
Kurcze, bede latał do żabki i błagał o karton, jakby oni ni mieli co robić :/.
A ten falisty czemu jest zły, bo się za bardzo wygina?
Mówisz w markecie, a po co niby on in potrzeny?
Kurcze, bede latał do żabki i błagał o karton, jakby oni ni mieli co robić :/.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Kraken napisał:
Zanim zadasz kolejne "seryjne pytanie" proszę przeczytaj sobie jeszcze to.
http://kartonwork.pl/forum/abc/doc/abc.pdf
Jest tam 17 stron odpowiedzi na Twoje jeszcze nie zadane pytania.
Mam to wydrukowane ,
i wierz mi, że jest bardzo przydatne.
:) ;)
.....
Zanim zadasz kolejne "seryjne pytanie" proszę przeczytaj sobie jeszcze to.
http://kartonwork.pl/forum/abc/doc/abc.pdf
Jest tam 17 stron odpowiedzi na Twoje jeszcze nie zadane pytania.
Mam to wydrukowane ,
i wierz mi, że jest bardzo przydatne.
:) ;)
-
Widzisz, dotarłem już do tego no i jest problem. Od jakiegoś czasu mi się windows sypie no i zapisuje mi się taki na kompie plik nazywany skrótem do linku, no i klikam na zapisany na dysku plik i wyskakuje mi okienko czy chce sciagnonc ten plik, no i tak w nieskonczonosc :D
Byłbym bardzo rad gdyby ktoś mógłby mi przedłać ten artykuł na mail Riva13@op.pl
Bardzo ci Romku dziękuję za wysłanie tych plików, ale problem nadal jest nie rozwiązany, no cóz spróbiję jeszcze pokombinować z tym plikiem :(
Kolejny edit :D Udało się. Teraz zajmę się lekturą, mam ochotęzadać jeszcze trochę pytań, ale pójdę za radą Romka :p i przeczytam napierw text.
Jeszcze jeden edit: Zacznęchyba kolekcjonowaćpudełka, nie daleko mam halę obuwia, może mają jakieś nie potrzebne pudełka, ten papier chyba nie jest falisty. POkseruje se też wręgi razy trzy i pobawię się nimi na kartonie falistym tak jak to Romek radzi ;). Zrobie kadłub długości 90cm+ :D
Byłbym bardzo rad gdyby ktoś mógłby mi przedłać ten artykuł na mail Riva13@op.pl
Bardzo ci Romku dziękuję za wysłanie tych plików, ale problem nadal jest nie rozwiązany, no cóz spróbiję jeszcze pokombinować z tym plikiem :(
Kolejny edit :D Udało się. Teraz zajmę się lekturą, mam ochotęzadać jeszcze trochę pytań, ale pójdę za radą Romka :p i przeczytam napierw text.
Jeszcze jeden edit: Zacznęchyba kolekcjonowaćpudełka, nie daleko mam halę obuwia, może mają jakieś nie potrzebne pudełka, ten papier chyba nie jest falisty. POkseruje se też wręgi razy trzy i pobawię się nimi na kartonie falistym tak jak to Romek radzi ;). Zrobie kadłub długości 90cm+ :D
-
Jużwiem czemu karton falisty jest zły. Pudełka po butach nadają się, ale mam lepszy materiał. W piwnicy znalazły się takie płaty kartonu 2mm, bardzo twarte, słabo się zginają. Nie wiem, czy kojarzycie, ale w łóżkach, fotelach i innych sofach takich się używa. Mają wymiary około metr na jakieś 80cm. I co najważniejsze nie ma harmonijki.
Poradnik już przeczytałem. Zacząłem robić ten wielki kadłub tak jak pisałem, ale wyszło jakoś tak dziwnie. Karton falisty + brak uchwytu od nożyka stworzyły monstrum :D.
A gdyby tak poxerować wszystkie kartki? Będzie model większy no i chyba trochęłątwiej bęzie go zrobić.
Muszę sobie kupić jakiś dobry klej, bo takie szkolne są beznadziejne...
Pozdro Rafał ;)
Poradnik już przeczytałem. Zacząłem robić ten wielki kadłub tak jak pisałem, ale wyszło jakoś tak dziwnie. Karton falisty + brak uchwytu od nożyka stworzyły monstrum :D.
A gdyby tak poxerować wszystkie kartki? Będzie model większy no i chyba trochęłątwiej bęzie go zrobić.
Muszę sobie kupić jakiś dobry klej, bo takie szkolne są beznadziejne...
Pozdro Rafał ;)
- inicjator
Mój pierwszy model to całkowity spontan. Zobaczyłem w kiosku Małego Modelarza (1-2/84 Pancernik Potiomkin), od razu go kupiłem i pobiegłem do domu sklejać nawet nie czytajšc instrukcji. Efekt był raczej mizerny (żeby nie powiedzieć tragiczny) ale był to mój pierwszy model a jego stopień trudnoci wielokrotnie przekraczał moje ówczesne umiejętnoci. Dlatego też proponuje postšpić podobnie (oczywicie czytajšc najpierw instrukcje i ABC modelarstwa na forum). Zafundować sobie niespodziankę kupujšc pierwszy lepszy model, zaczšć kleić i nie zważać na niepowodzenia, a godziny spędzone przy pierwszym modelu zaprocentujš przy kolejnych.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
- Handszpak
No tak szkolnym klejem raczej nie posklejasz. Kartonowcy używają zazwyczaj butaprenu, ale klejami na bazie wikolu tez mozna skutecznieposklejać, co kto woli. Ja używam polimerowego "Dragon" sie nazywa i ma pewne właściwości o których na razie nie wspomne, ale przede wszystkim łatwo się go dozuje (ja wyciskam go do strzykawki najpierw, a dopiero ze strzykawki smaruje tym części) i nie smierdzi jakoś strasznie ten klej a to też ważne i dosyć szybko schnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Jeżeli chodzi o klej, to już wiem, że popełniłem błąd ;). WYmieniając te kleje masz na myśłi klej idealny do sklejenia kartony z papierem? Bo o inne będę sięmartwił póżniej :) CHyba kupięwikola. Mam tego dragona twojego gdzieśw domu. Chciałem nim kleić, ale użyłem kleju w sztyfcie :D. I tak to była xerówka, więc nic się nie zepsuło.
Jutro chyba wezmę się do właściwej roboty.
- maciejza
Kraken napisał:
to jeszcze zerknij tutaj:
http://klejady.konradus.com/
to jeszcze zerknij tutaj:
http://klejady.konradus.com/