Jacht holenderski 1:48

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
oksal

Odp:Jacht holenderski XVIII w. 1:48

Post autor: oksal »

Powiem krótko: To jest to czego nie ma we współczesnych jednostkach, modelach plastykowych etc. Będziesz mistrzem
Edit:
Dla mnie już jesteś. Bardzo doceniam Twoją pracę a bioręc pod uwagę Twój wiek tym bardziej .. Myśle ze Mirek podziela moje zdanie. Jak by nie było wielu chłopakom przyczepił "skrzydła"
Adam Korobacz

Post autor: Adam Korobacz »

o raju!:ohmy: mocne słowa ;)
dziękuje za miłe słowa, ale co do swojego mistrzostwa to ja nie mam złudzeń :) :lol:
mistrzami są ci, którzy latami dzióbią jeden model, odtwarzając każdy detal konstrukcji, nawet te niewidoczne, a potem stawiają gotowy statek na kominek i martwią sie, ze nie maja nic do roboty :P

ja zaś staram sie podpatrywać rozwiązania innych, sam trochę eksperymentuje i jakoś po minimalnych kosztach probuje sklecić coś w miarę wyglądającego. :blush:

pozdrawiam!
Kilo wody pod stopą!
Adam Korobacz

hej czesc!
znow mam aparat, wiec aktualny stan. doszly elementy luków, zrobione z listewek sosnowych i zabejcowanych orzechem;
poza tym burty jak widac, wzmocnione kartonem 1 mm. teraz bawie sie w docinanie i szlifowanie fornirowych paseczkow szerokosci 4 mm w odpowiednie luki ;) nie jest latwo, wiec wole nie myslec jakie jaja sa z grubymi listwami ;p
aha, podbarwilem bejca jeszcze miejsca na pokladzie gdzie czyszczenie nie bylo za bardzo mozliwe, zobaczymy jak to wyjdzie w calosci...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
oksal

Adam Korobacz napisał:
podbarwilem bejca jeszcze miejsca na pokladzie gdzie czyszczenie nie bylo za bardzo mozliwe, zobaczymy jak to wyjdzie w calosci...

Cześć
Nie masz co się martwić. Efekt świetny a pomysł to zaadoptuję do następnego żaglowca
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Bardzo efektownie ci to podbarwienie bejcą wyszło
Kurcze człowiek całe życie sie uczy i trzeba sobie zapamiętać tą metodę bejcowania
Z grubszymi listwami nie jest tak tragicznie można je wyginać na tysiące sposobów , a moim zdaniem oklejanie fornirem wbrew pozorom jest trudniejsze
Pozdrawiam Mirek Rybus
Adam Korobacz

skoro tak to dopisze jeszcze, zenajlepiej do takiego bejcowania uzywac pedzla o twardym wlosiu i tak jak w metodzie "suchego pedzla" przed malowaniem wytrzec nadmiar bejcy np. w szmatke ;)

nastepny model bedzie z listew hehe

dzieki i pozdrawiam adam!
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Adaś,

mnie się bardzo podoba. Pewnie któregoś dnia też zrobię coś fornirowo-kartonowego.

Pozdrawiam
Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Adam Korobacz

O:Odp:Jacht holenderski XVIII w. 1:48

witam wszystkich! :)
po krotkiej przerwie :blush: nieśmiało powracam z moimi wypocinami. aktualnie jestem na etapie szpachlowania, szlifowania, szpachlowania, szlifowania itd. podwodnej części kadłuba.
przy okazji cos tam myślę troszkę jak wyposażyć kabinę.
pozdrawiam adam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Czy ktoś może mi wyjaśnić przeznaczenie tych dwóch sympatycznych otworów w ławce w kabinie rufowej?
Bo mam jakieś dziwne WC skojarzenia!;)
Awatar użytkownika
oksal

Prawie jak w kawale : tatuś do synka: struny ci kupie jak sie grać nauczysz:)
Adaś wyrwij jakieś blondynce włosa i na struny go przerób...będzie pamiątka po pannie:) lub przyszłej żonie serducho mocniej będzie bić przy tym Holendrze:) Super pomysł z tym instrumentem. No i jachcik będzie świetny. Klamka z zamkiem:whistle: :whistle:
ODPOWIEDZ