Drewniana dżonka

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
jaxa

O:Drewniana dżonka

Post autor: jaxa »

całkiem fajna ta dżoneczka - pamiętaj, że jeśli odchodzisz od planów (sklejka 0,4 zamiast tektury bodajże 0,3) to zmienia się wszystko w konstrukcji i jesteś zdany na własne dopasowywanie pozostałych elementów. Ja nie wymiękam, ale moja dżonka będzie chyba ostatnią moją dżonką. Piszę chyba, bo wszystko jest możliwe, a dżonka jest inspirująca, więc.... W planach mam inne modele - zobaczymy.
A dżonkę z pewnością będę chciał dokończyć.
Tobie życzę zaś powodzenia i cierpliwości.
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Kolejne fotki z mojego modelu. Terminowałem na wyginacza żelazkowo-wodnego ;] Okazuje się że wyginanie to nie takie znowu straszne. Tylko jak niejeden raz koledzy mówili, lepiej 5 razy mierzyć by raz dobrze przykleić! Prace postępują!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu przyrząd do gięcia listwek ;] Żona dała żelazko i nie komentuje, czeka na efekty ;]
Przy okazji, mokry buk gięty pod żelazkiem daje piękny zapach ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Jakiej grubości jest ten buk?
Coś żeś go przypalił tnąc...
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
bartes123

Buk ma 2 milimetry, tak samo brzoza z której robię pokład. Faktycznie, listewki są nieco przypalone, ale po zeszlifowaniu przypalenia schodzą. Nie wiem co może być powodem przypalania - na tej samej pile listewki brzozowe śmigają aż miło. Czyżby silnik za słaby na buk? A może tarczę by trzeba było naostrzyć?
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

2 mm, to za grube. Po co Ci takie?
To że ze brzoza się tnie ładnie, to nie ma nic do buku. Buk jest strasznie twardy. Słaby silnik i stara piła nie pomagają tutaj.
Na czym to tniesz?
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
bartes123

No to taka piła samorób, większą mam profesjonalną ale ma tarczę z zębami 2 ponad dwumilimetrowymi, to zbiera mi więcej materiału niż uzyskuję. Wiem, że buk jest diabelnie twardy i jeszcze gorzej się go szlifuje papierem ale niestety finansowo stać mnie chwilowo tylko na taki sprzęt jaki mam.
Jurku jaką grubość polecasz? Wydaje mi się że 2 mm to bezpieczna grubość - zawsze można to i owo doszlifować i ponaprawiać błędy.
Co mogę zrobić aby uniknąć palenia listewek? Czy znaczenie ma tutaj brak noska za tarczą? Lub zbyt wolne popychanie ciętej listwy?
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Masz strasznie wysiloną konstrukcję Dżonki......
Niemniej postaraj się ją dokończyć. Walka z drewnem da Ci wiele.
:) :) :)
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Ja bym poszedł w 1 mm.
Najpierw to czymś pokrył a potem cienkimi listwami.
Właściwie to dlaczego nie pokryjesz całości brzozą?
Fajne drewno i możesz to ładnie potraktować później bejcą bez specjalnych znaków słojów.
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
bartes123

RomekS napisał:
Masz strasznie wysiloną konstrukcję Dżonki......

Co masz na myśli Romku? Czyżby było aż tak tragicznie?

Co do pokrycia całości brzozą i następnym bejcowaniu - cóż chciałem zrobić to porządnie (jak widać próbuję z wszelkich sił) i chciałem aby burty i dno były bukowe, pokład z brzozy a nadbudówki (tak to się chyba nazywa) z gruszy - coby po pomalowaniu olejem ładnie wyglądało wszystko.

Jak już wielokrotnie powtarzałem to mój pierwszy model, zdaję sobie sprawę, że wykonanie nie rzuca na kolana, niemniej jednak mam zamiar go ukończyć i na jego podstawie zrobić jeszcze jedną porządną i solidną dżonkę. Ale też drewnianą ;]
Awatar użytkownika
bartes123

a to fotki z mojego sprzętu tnącego ;]
Do tego jeszcze dremelek kupiony na allegro - ale to wszystko zakupiłem już po maltretowaniu mojej dżonki - po prostu na jej bazie dokonuję zakupów wszystkiego co potrzebuję ;]

Widać że piła jest samorobem ;]

Obrazek
Obrazek

Ta piła byłaby lepsza, ale niestety nie wiem za bardzo jak jej zamontować ograniczniki coby do milimetra ciąć. A nie jest moja tylko pożyczona.

Obrazek

A to piła do cięcia sklejki - teraz już szkieletu nie będę ciął brzeszczotem do metalu ;]

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ