całkiem fajna ta dżoneczka - pamiętaj, że jeśli odchodzisz od planów (sklejka 0,4 zamiast tektury bodajże 0,3) to zmienia się wszystko w konstrukcji i jesteś zdany na własne dopasowywanie pozostałych elementów. Ja nie wymiękam, ale moja dżonka będzie chyba ostatnią moją dżonką. Piszę chyba, bo wszystko jest możliwe, a dżonka jest inspirująca, więc.... W planach mam inne modele - zobaczymy.
A dżonkę z pewnością będę chciał dokończyć.
Tobie życzę zaś powodzenia i cierpliwości.
Drewniana dżonka
- jaxa
- bartes123
O:Drewniana dżonka
Kolejne fotki z mojego modelu. Terminowałem na wyginacza żelazkowo-wodnego ;] Okazuje się że wyginanie to nie takie znowu straszne. Tylko jak niejeden raz koledzy mówili, lepiej 5 razy mierzyć by raz dobrze przykleić! Prace postępują!
A tu przyrząd do gięcia listwek ;] Żona dała żelazko i nie komentuje, czeka na efekty ;]
Przy okazji, mokry buk gięty pod żelazkiem daje piękny zapach ;]

A tu przyrząd do gięcia listwek ;] Żona dała żelazko i nie komentuje, czeka na efekty ;]
Przy okazji, mokry buk gięty pod żelazkiem daje piękny zapach ;]

- JurekBin
- Kontakt:
Jakiej grubości jest ten buk?
Coś żeś go przypalił tnąc...
Coś żeś go przypalił tnąc...
- bartes123
Buk ma 2 milimetry, tak samo brzoza z której robię pokład. Faktycznie, listewki są nieco przypalone, ale po zeszlifowaniu przypalenia schodzą. Nie wiem co może być powodem przypalania - na tej samej pile listewki brzozowe śmigają aż miło. Czyżby silnik za słaby na buk? A może tarczę by trzeba było naostrzyć?
- JurekBin
- Kontakt:
2 mm, to za grube. Po co Ci takie?
To że ze brzoza się tnie ładnie, to nie ma nic do buku. Buk jest strasznie twardy. Słaby silnik i stara piła nie pomagają tutaj.
Na czym to tniesz?
To że ze brzoza się tnie ładnie, to nie ma nic do buku. Buk jest strasznie twardy. Słaby silnik i stara piła nie pomagają tutaj.
Na czym to tniesz?
- bartes123
No to taka piła samorób, większą mam profesjonalną ale ma tarczę z zębami 2 ponad dwumilimetrowymi, to zbiera mi więcej materiału niż uzyskuję. Wiem, że buk jest diabelnie twardy i jeszcze gorzej się go szlifuje papierem ale niestety finansowo stać mnie chwilowo tylko na taki sprzęt jaki mam.
Jurku jaką grubość polecasz? Wydaje mi się że 2 mm to bezpieczna grubość - zawsze można to i owo doszlifować i ponaprawiać błędy.
Co mogę zrobić aby uniknąć palenia listewek? Czy znaczenie ma tutaj brak noska za tarczą? Lub zbyt wolne popychanie ciętej listwy?
Jurku jaką grubość polecasz? Wydaje mi się że 2 mm to bezpieczna grubość - zawsze można to i owo doszlifować i ponaprawiać błędy.
Co mogę zrobić aby uniknąć palenia listewek? Czy znaczenie ma tutaj brak noska za tarczą? Lub zbyt wolne popychanie ciętej listwy?
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Masz strasznie wysiloną konstrukcję Dżonki......
Niemniej postaraj się ją dokończyć. Walka z drewnem da Ci wiele.
:) :) :)
Niemniej postaraj się ją dokończyć. Walka z drewnem da Ci wiele.
:) :) :)
- JurekBin
- Kontakt:
Ja bym poszedł w 1 mm.
Najpierw to czymś pokrył a potem cienkimi listwami.
Właściwie to dlaczego nie pokryjesz całości brzozą?
Fajne drewno i możesz to ładnie potraktować później bejcą bez specjalnych znaków słojów.
Najpierw to czymś pokrył a potem cienkimi listwami.
Właściwie to dlaczego nie pokryjesz całości brzozą?
Fajne drewno i możesz to ładnie potraktować później bejcą bez specjalnych znaków słojów.
- bartes123
RomekS napisał:
Co masz na myśli Romku? Czyżby było aż tak tragicznie?
Co do pokrycia całości brzozą i następnym bejcowaniu - cóż chciałem zrobić to porządnie (jak widać próbuję z wszelkich sił) i chciałem aby burty i dno były bukowe, pokład z brzozy a nadbudówki (tak to się chyba nazywa) z gruszy - coby po pomalowaniu olejem ładnie wyglądało wszystko.
Jak już wielokrotnie powtarzałem to mój pierwszy model, zdaję sobie sprawę, że wykonanie nie rzuca na kolana, niemniej jednak mam zamiar go ukończyć i na jego podstawie zrobić jeszcze jedną porządną i solidną dżonkę. Ale też drewnianą ;]
Masz strasznie wysiloną konstrukcję Dżonki......
Co masz na myśli Romku? Czyżby było aż tak tragicznie?
Co do pokrycia całości brzozą i następnym bejcowaniu - cóż chciałem zrobić to porządnie (jak widać próbuję z wszelkich sił) i chciałem aby burty i dno były bukowe, pokład z brzozy a nadbudówki (tak to się chyba nazywa) z gruszy - coby po pomalowaniu olejem ładnie wyglądało wszystko.
Jak już wielokrotnie powtarzałem to mój pierwszy model, zdaję sobie sprawę, że wykonanie nie rzuca na kolana, niemniej jednak mam zamiar go ukończyć i na jego podstawie zrobić jeszcze jedną porządną i solidną dżonkę. Ale też drewnianą ;]
- bartes123
a to fotki z mojego sprzętu tnącego ;]
Do tego jeszcze dremelek kupiony na allegro - ale to wszystko zakupiłem już po maltretowaniu mojej dżonki - po prostu na jej bazie dokonuję zakupów wszystkiego co potrzebuję ;]
Widać że piła jest samorobem ;]
Ta piła byłaby lepsza, ale niestety nie wiem za bardzo jak jej zamontować ograniczniki coby do milimetra ciąć. A nie jest moja tylko pożyczona.
A to piła do cięcia sklejki - teraz już szkieletu nie będę ciął brzeszczotem do metalu ;]

Do tego jeszcze dremelek kupiony na allegro - ale to wszystko zakupiłem już po maltretowaniu mojej dżonki - po prostu na jej bazie dokonuję zakupów wszystkiego co potrzebuję ;]
Widać że piła jest samorobem ;]

Ta piła byłaby lepsza, ale niestety nie wiem za bardzo jak jej zamontować ograniczniki coby do milimetra ciąć. A nie jest moja tylko pożyczona.

A to piła do cięcia sklejki - teraz już szkieletu nie będę ciął brzeszczotem do metalu ;]