San Martin

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
myszor

O:San Martin

Post autor: myszor »

Lakierobejcą zrób próbe . Wykonaj identyczną imitacje tego fragmentu na jakimś kawałku kartonu . Naklej listwy forniru i ten kawałek z naciętymi deskami i poleć lakierobejcą . Zobaczysz jak będzie to wyglądać . Nie maluj kadłuba kawałkami . Dopiero jak będziesz miał przygotowany i pewny że to już to i tak chcesz zostawić . Pracy dużo to nie będzie a możesz eksperymentować .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

No i poszło do śmieci...eh.Zrobię tak jak napisałeś.Wytnę kawałek do pionowej odbojnicy i zrobię od nowa z listewek.
Awatar użytkownika
Mirek77

Okienka-podejście trzecie:angry: Wyszły jak wyszły.Lepiej jakoś nie potrafię.Czuję się trochę pokonany ale tak już to zostanie,chyba że mi coś odbije.Na razie mam dość tego typu roboty.Oprócz okien przez dwa dni szlifowałem kadłub gdyż,jak widać na zdjęciu,po namoczeniu wodą niektóre miejsca pozostały jaśniejsze co oznacza że woda tam nie wsiąka.Przy bejcowaniu te miejsca też pozostałyby jaśniejsze i okręt byłby łaciaty.Mam nadzieję że nic nie pominąłem i bejca wszystko równo pokryje.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Witam.Prace na rufie na razie skończone.Dziś zrobiłem imitacje zamkniętych ambrazur za pomocą dłutka własnego pomysłu.Następnym etapem będą pokłady.Do następnego razu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
myszor

Fajnie Ci to wyszło . Ładna czysta robota :) . Ja też zaczynam walczyć z pierwszym pokładem . Powodzenia .

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Jeszcze trochę rażą ościeżnice okienne.Są nierówne nie mają ostrych krawędzi.Mógłbyś je wykonać z paska polistyrenu 0,8mm .Tak żeby wystawało.0,8mm .Ładnie się wygina.Krawędzie zaokrąglone a w kątach zacięcie 45st.Tylko trzeba uważać bo szybkoschnący złotol może rozpuścić polistyren.Jeżeli Ci się uda to wygiąć z listewki bukowej na parze.Listewkę ościeżnicy wpuszczasz w otwór okna i dociskasz szybkę.R.
Awatar użytkownika
Mirek77

Na te ościeżnice nie mam już ani sił ani umiejętności.Okienka mają 0,5x0,7mm-masakra.Można palce połamać:laugh:
Wyciąłem szablon międzypokładu i zaczynam oklejanie brzozą.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Roboty ciąg dalszy.Przybyły gretingi.Oczywiście górny pokład nie został jeszcze wklejony.Muszę go jeszcze wykończyć i zrobić całe wyposażenie pod nim.Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
myszor

Powtarzam jeszcze raz - fajna i czysta robota . Tak trzymaj .

Awatar użytkownika
Mirek77

Jako że nie posiadam planów uzbrojenia San Martina mam do wszystkich zainteresowanych pytanie.
Czy te działka (zdjęcie) będą dobre czy Waszym zdaniem powinny zostać wymienione na inne-nowocześniejsze.Hiszpańskie okręty miały podobno przestarzałe uzbrojenie i dlatego w poprzedniej wersji modelu zrobiłem właśnie takie armatki.Jeżeli ktoś wiecoś więcej na ten temat to będę wdzieczny za pomoc.
Obrazek
ODPOWIEDZ