Santa Maria Artesania Latina

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Boloyoung

O:Santa Maria / Artesania Latina / Armaty

Post autor: Boloyoung »

Uporalem sie po wielu godzinach pracy ze zrobieniem dzial na statek. Do zestawu byly dodane fabryczne ale znowu stwierdzilem ze postaram sie zrobic wlasne na podstawie rysunkow z ksiazki Anathomy of the ships of Christopher Columbus, ktora udalo mi sie niedawno dorwac. Zajelo mi to sporo czasu bo jedyne narzedzia jakimi dysponowalem to: pilka reczna (trzymana w palcach), nozyk i pilnik ;) Ale zamierzony cel osiagnalem B) ;) A oto jak one powstaly:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak wygladaly fabryczne:
Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Re: Santa Maria Artesania Latina

Post autor: safari28 »

Bardzo ładnie ci idzie wykonanie modelu i będę ci kibicował, nie mogę się doczekać końca budowy. Tak się właśnie składa że jestem w trakcie budowy tego statku, twoja relacja na pewno mi pomoże
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Boloyoung

Santa Maria Artesania Latina/ Powrót do budowy

Po dlugiej przerwie w budowie postanowilem skorzystac z chwili wolnego czasu i sprobowac dokonczyc moja Santa Marie. Nastepny etap, ktory mnie czeka to zagle. W zestawie sa dalaczone uszyte zagle lecz zastanawiam sie nad zrobieniem wlasnych, poniewaz te, ktore oferuje zestaw nie sa jakiejs super jakosci. Dzisiaj bede jezdzil szukac odpowiedniego materialu, jesli macie jakies sugestie jaki wybrac to chetnie skorzystam z dobrej rady ;) Bede tez musial znalesc jakis dobry sposob nanoszenia czerwonego krzyza na material.
A tak oto prezentuje sie traz model:
DSC_0010.jpg

DSC_0009.jpg
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 00:21 przez Boloyoung, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Boloyoung

Santa Maria Artesania Latina/ Ożaglowanie

Zdecydowalem sie jednak na uzycie zagli z zestawu, jedynie bezan uszylem sam poniewaz "oryginalny" nie byl zbyt dobrze wykonany. Do nanoszenia krzyza na zaglach uzylem wycietego szablonu z kalki i zwyklych farb plakatowych.
DSC_0019.jpg

DSC_0016.jpg

Dodaje jeszcze zdjecie jak model prezentuje sie w calosci z prowizorycznie przymocowanymi zaglami
DSC_0020.jpg
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 00:22 przez Boloyoung, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Witaj.
Porównując żagle na Twoim modelu z wizją artystyczną Adama Werki, to Twoje wydają się jakieś "mikre" ;), szczególnie mars nad grotem
Obrazek

Mars wg MM
20a.jpg

wg Shipyarda Nr 20
[Shipyard 020] - Santa Maria.jpg

i plan z postu Mirka na Kodze
Obrazek

PS
Chociaż na planie wydanym przez MO faktycznie mars wygląda jak "znaczek pocztowy" ;)
http://www.modelarstwookretowe.pl/downl ... kladka.pdf
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Boloyoung

Dużo myslałem nad tym żaglem, oglądałem różne wersje i rekonstrukcje jednak zdecydowałem się na taki "znaczek pocztowy" gdyż został on zasugerowany również w najważniejszej ksiażce o statkach Kolumba "Conway - Anatomy of the Ship - The ships of Christopher Columbus".
okladka.jpg
okladka.jpg (88.51 KiB) Przejrzano 7302 razy

Trochę racja, że wyglądają one skromnie ale to powinno się zmienić (a przynajmniej mam taką nadzieję) gdy zamocuję je prawidłowo i dojdzie do nich całe olinowanie, powinno to nadać prawidłowego charakteru całości :)

A to kolejny przykład z tej ksiażki gdzie widać namalowane krzyże na żaglach:
Przyklad.JPG
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 20:10 przez Boloyoung, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Boloyoung

Re: Santa Maria Artesania Latina/ Ożaglowanie

Udało mi się dzisiaj ukończyć robotę z bezanmasztem. Budowa modelu wielkimi korkami zbliża się do końca, myślę że jeszcze w tym tygodniu będę mógł się pochwalić zdjęciami gotowego żaglowca :)
DSC_0028.jpg

DSC_0018.jpg

DSC_0023.jpg
Awatar użytkownika
Boloyoung

Trochę mi się przedłużyło dokańczanie modelu ponieważ skończyły mi się liny ;) Na szczęście dwa dni temu udało mi się je dostać i mogłem spokojnie dokończyć budowę :D Tak więc relację oficjalnie uznaję za zakończoną :mrgreen: Trochę czasu mi to zajęło ale myślę że sporo udało mi się nauczyć i następnym razem będę mógł zabrać się za coś większego i bardziej wymagającego. Narazie jednak muszę skupić się nad dokończeniem ostatniego semestru w szkole morskiej i zaliczeniu wszystkich egzaminówn więc robię sobię chwilową przerwę w modelarstwie ;) Dziękuję wszystkim za śledzenie relacji i za pomoc w rozwiązaniu problemów związanych z jego budowaniem. Na koniec dodaję zdjęcie ukończonej Santa Marii :)
Załączniki
DSC_0040.jpg
DSC_0041.jpg
DSC_0042.jpg
DSC_0043.jpg
DSC_0044.jpg
DSC_0045.jpg
DSC_0049.jpg
DSC_0051.jpg
DSC_0052.jpg
DSC_0055.jpg
DSC_0060.jpg
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Moje gratulacje :) Wytrwałeś do końca... zbudowałeś bardzo ładny model i chwała Ci za to...

Co następne już wiadomo??

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
Boloyoung

Dzięki :) Co do kolejnego modelu to jeszcze nie zdecydowałem za jaki się zabiorę, myślę nad czymś większym np H.M.S. Bounty albo Victory ale na to jeszcze mam trochę czasu. Teraz pewnie minimu rok przerwy od zabawy z modelami przede mną więc mam czas na wybór następnej ofiary, która trafi do mnie na stocznię ;)
ODPOWIEDZ