Galeon "Wodnik" relacja CG

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
Awatar użytkownika
Leon27

Re: Galeon "Wodnik" relacja CG

Post autor: Leon27 »

Zły kąt ujęcia złapałeś okrętu. Reja grota wyraźnie pokrywa się z reją foka. Wygląda to co najmniej dziwnie, jakby reja fotka była za krótka w stosunku do żagla :-) A tak całkiem sympatycznie. Poszukaj sobie zdjęć repliki Golden Hinda jak idzie pod żaglami. Chyba został on ujęty z każdej strony i w każdej sytacji. Takie samo ożaglowanie jak na Wodniku a zdjęć jest mnóstwo i widać wyraźnie jak pod danym kątem pracują żagle. Jak jest wtedy ustawiony bezan itd.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Coraz ładniej:) Jak możesz, to popraw mocowanie stropu sztagu grotmasztu. Nie przechodził on pod kolumną bukszprytu, a biegł niżej przez otwór w stewie, takie "bycze oko";) No i lina była znacznie grubsza oraz te drewniane "kausze" nie były kanciate, raczej przypominały serce.
Awatar użytkownika
KoMic

Post autor: KoMic »

Leon27, tak hehe dość niefortunne ujecie wybrałem, ale nie ma to znaczenia, kolejne będzie inne, nie wspominając nawet o finalnym. Dzięki za wskazówkę odnośnie Golden Hinda.
oksal, bardzo dziękuję za uwagi, staram się robić podług planów, ale jak widać. Trzeba uważać na to co się robi.
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. Mój bukszpryt nie jest w osi okrętu, wiec robią się takie dziwne rzeczy z niesymetrycznością.
Załączniki
005g.jpg
005h.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Nie w osi... Na pewno jest rozwiązanie tego problemu, bo liny nie mogły iść niesymetrycznie- przecierałyby się. Coś znajdę w temacie. Tylko chwilkę
Awatar użytkownika
oksal

To mam odpowiedzi. Jednostka z 1605 Susan-Constant. Opracowanie Anatomy of the Ship. Okres ten sam, bukszpryt nie w osi. Wszystko pasuje:)
Załączniki
Susan-Constant1605-1.png
Susan-Constant1605-1.png (78.89 KiB) Przejrzano 6677 razy
Susan-Constant1605-2.png
Susan-Constant1605-2.png (84.57 KiB) Przejrzano 6677 razy
Susan-Constant1605-3.png
Awatar użytkownika
KoMic

Hmmm, Czyli chodzi o coś takiego jak zamieściłem w załączniku?.
czy może lepiej nie kombinować za mocno i złapać ten sztag przy podstawie fokmasztu? Ponieważ też widziałem takie rozwiązanie dla Wodnika.
Załączniki
rys.jpg
rys.jpg (71 KiB) Przejrzano 6564 razy
Awatar użytkownika
oksal

Prawidłowy układ to Twój szkic

KoMic pisze:czy może lepiej nie kombinować za mocno i złapać ten sztag przy podstawie fokmasztu? Ponieważ też widziałem takie rozwiązanie dla Wodnika.

Właśnie to co widziałeś jest kombinowaniem. Obecnie są ogromne możliwości w zdobywaniu informacji i ich prawidłowym analizowaniu. Ty masz szansę stworzenia nie tylko prawidłowego olinowania Wodnika ale bardzo porządnych widoków 3D, które wiele by obecnym i kolejnym "pokoleniom" szkutników przybliżyły prawdę niż fikcję popularyzowaną w zestawach nie tylko z Czarną Perłą.
Awatar użytkownika
KoMic

oksal, bardzo dziękuje za pomoc w tej kwestii.
Poniżej zamieszczam, render z poprawki oraz roboczy zrzut w viewportu mocowania bezanfalu.

pozdrawiam
Załączniki
005i.jpg
005j.jpg
Awatar użytkownika
oksal

No i super. Jeszcze wyrośniesz na szkutnika ;)
Kolejny szczegół, liny, a zwłaszcza końcówki fałów, szotów i tp. nigdy nie mocowano bezpośrednio do metalowych pierścieni przy pokładach itp. Lina przechodziła zawsze przez zblocze lub kluzę. A talia zawsze tak pracowała, ze ja chłopaki obciągali wieszając się swymi ciałami na wolnym końcu fału. Liny tez wybierano na kabestanach lub windach. Przy dalszej budowie na pewno się domyślisz jak one pracowały. A poniżej tak powinna wyglądać talia fału bezana
Załączniki
fal.jpg
fal.jpg (139.16 KiB) Przejrzano 6230 razy
Awatar użytkownika
lothar79

Post autor: lothar79 »

Dzięki Twojej relacji postanowiłem zarejestrować się na forum. Teksturowanie obiektu mnie urzekło... Zasiadam więc w pierwszym rzędzie i obserwuję.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ